Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien Krievijas galvaspilsētā Maskavā notiek atvadīšanās no pēdējo gadu redzamākā opozicionāra Alekseja Navaļnija, kurš februāra vidū mira ieslodzījuma vietā.

Bēru ceremonijas sākums bija paredzēts pulksten 13 pēc Latvijas laika. Ārvalstu diplomāti, tostarp Vācijas, Francijas un ASV vēstnieki, ieradušies baznīcā, lai izrādītu cieņu mirušajam politiķim.

Publiski pieejamajos videoklipos un fotogrāfijās redzams, ka no Navaļnija atvadīties ieradušies tūkstošiem cilvēku, kas ir gatavi stāvēt garās rindās ārpus baznīcas un arī skandē Navaļnija vārdu. Vienu no šādiem videoklipiem platformā "X" publicējusi Navaļnija ilggadējā līdzgaitniece Kira Jarmiša.

Brīdī, kad Navaļnija zārks tika nests baznīcā, viņa atbalstītāji skandēja: "Tu nebaidījies, un mēs nebaidāmies."

Kremlis, tostarp tā saimnieks, agresors Vladimirs Putins allaž demonstratīvi izvairījās no Navaļnija nosaukšanas vārdā. Pilsētā ir intensīva policijas klātbūtne un redzami apsargi maskās, kas izvietoti ap perimetra žogu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Izskanējis, ka uz ēku jumtiem pat izvietoti snaiperi, raksta medijs "Sky News", kas gan uzsver, ka šīs ziņas nav apstiprinātas.

Ap pulksten 13 pēc Latvijas laika pie baznīcas bija ieradies katafalks, kurā pārvadāja Navaļnija mirstīgās atliekas. Opozicionāra līdzgaitnieki ziņojuši, ka šobrīd novērojami mobilo sakaru tīkla traucējumi, kas apgrūtina bēru ceremonijas translāciju.

Navaļnija komanda ziņojusi, ka mazāk nekā 300 cilvēku tika ielaisti baznīcā uz atvadu ceremoniju, kas notika tik ātri "cik vien iespējams". Zārks tika iznests no baznīcas mazāk nekā stundu pēc ceremonijas sākuma. Pēc ceremonijas tas nonācis Borisovskas kapsētā, ziņo "Sky News".

Navaļnijs var tikt uzskatīts par pašu ietekmīgāko Krievijas opozicionāru pēdējo gadu laikā. Savā politiskajā karjerā viņš ieguva atpazīstamību ar videoklipiem, kuros atklāja plašu korupciju Krievijas varas gaiteņos, kā arī ar dažādiem publiskiem pasākumiem, kuros kritizēta Krievijas prezidenta, agresora Vladimira Putina valdība.

Krievijas opozīcijas politiķis ieguva atzinību arī par to, ka viņš 2021. gadā brīvprātīgi atgriezās Krievijā no Vācijas, kur ārstējās pēc mēģinājuma viņu saindēt ar nervus paralizējošu vielu.

Navaļnijs izcieta 19 gadu cietumsodu saistībā ar dažādām apsūdzībām, kas uzskatītas par politiski motivētām. Pagājušā gada beigās viņš tika pārvietots uz Arktikas soda koloniju - vienu no bargākajiem cietumiem Krievijā.

Navaļnijs vēlējās gāzt Vladimiru Putinu vēlēšanās, taču viņam tika liegts kandidēt 2018. gada prezidenta balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!