Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas armijai izdevies iznīcināt pirmo no Ukrainas spēku rīcībā esošajām reaktīvās artilērijas sistēmām HIMARS, izmantojot "Iskander" raķeti, atsaucoties uz Ukrainas deputātu un specvienības pulkvedi Romānu Kostenko, vēsta portāls "Liga".

Ziņas par Ukrainā iznīcinātu HIMARS parādījās šonedēļ. Krievijas kanāli publicēja drona video, kurā redzams sistēmas sprādziens. Tas bija pirmais apstiprinātais šī ieroča iznīcināšanas gadījums kopš HIMARS sistēmas nonāca Ukrainas rīcībā.

Kostenko komentārā "Radio Svoboda" norāda, ka okupantu HIMARS identificēja no gaisa ar dronu – ienaidnieka izlūkošana strādā pastāvīgi. Tagad speciālistiem ir jāizvērtē, kāpēc ienaidniekam izdevās iznīcināt no frontes aizmugures strādājošo sistēmu, uzskata pulkvedis.

"Lai šādi notēmētu "Iskander", ir jāpaiet ilgam laikam. Kad viņi šādi lido un "sazīmē", ir parasti līdzekļi, ar kuriem redzams, kas lido virs jums," skaidro Kostenko.

Ir jānoskaidro, kurš nodrošināja pretgaisa aizsardzību un gaisa drošību, viņš uzsver. Ja vada komandieru līmenī ir planšetes, kurās redz dronu lidojumus, tādām būtu jābūt arī HIMARS apkalpju rīcībā, uzskata militārists.

Viņiem ir jāskatās, kas virs viņiem lido, un, izmantojot šos datus, jāieņem pozīcijas, skaidro Kostenko.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!