Foto: Reuters/Scanpix

Raķešu "Taurus" piegāde Ukrainai nepastiprinās valsts konfliktu ar Krieviju, ceturtdien uzstāja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons, raksta "Politico".

Kamerons sacīja, ka lēmums piegādāt raķetes ir "jautājums, par kuru jālemj Vācijas valdībai". Taču viņš arī nepārprotami mēģināja atspēkot dažu, tostarp Vācijas kanclera Olafa Šolca, izmantotos argumentus, ka spārnoto raķešu piegāde Ukrainai izraisītu Krievijas atriebību.

"Katrā posmā ir teikts, ka ja jūs Ukrainai piešķirat prettanku ieročus, tā ir eskalācija. Nē, tā nebija," norādīja Kamerons, turpinot: "Ja jūs iedodat ukraiņiem tankus, tā ir eskalācija. Nē, tā nebija. Ja jūs dodat ukraiņiem tālas darbības artilēriju (..) tā ir eskalācija. Nē, tā nav."

"Es domāju, ka iemesls tam ir skaidrs: ja tas, ko jūs darāt, palīdz valstij aizstāvēties no nelikumīgas un pilnīgi nepamatotas agresijas, tad nekas nedrīkst liegt jums palīdzēt šai valstij cīnīties, lai atgūtu savu teritoriju," pauda bijušais Lielbritānijas premjers. Brits sacīja, ka tikai situācija, "kad NATO karavīrs nogalina Krievijas karavīru", nozīmētu eskalāciju.

Vācija un tās valdības vadītājs Šolcs vairākkārt noraidījis "Taurus" nosūtīšanu Ukrainai, argumentējot, ka šāds solis būtu Ukrainā notiekošā kara eskalācija. Gan Ukraina, gan arī daži Vācijas sabiedrotie šādu Berlīnes nostāju ir kritizējuši un aicinājuši Eiropas lielvalsti Ukrainai tik ļoti nepieciešamos ieročus tomēr piegādāt.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!