Lielbritānijas tiesa ceturtdien noraidīja Krievijas prasību izdot Ičkerijas (Čečenijas) prezidenta Aslana Mashadova īpašo pārstāvi Ahmedu Zakajevu, kuru Maskava apsūdz terorismā.
"Zakajevs nav jānosūta atpakaļ uz Krievijas Federāciju," pasludinot spriedumu, teica Londonas Boustrītas tiesas tiesnesis Timotijs Vorkmens, kurš arī paziņoja, ka "atbrīvo atbildētāju".

Tiesnesis Vorkmens atzina, ka Krievijas mērķis, "cenšoties panākt [Zakajeva] izdošanu, ir tiesāt Zakajevu viņa politisko uzskatu dēļ".

Krievija apsūdz Zakajevu 13 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar Zakajeva "teroristisko darbību" Čečenijā laika posmā no 1995. līdz 2000.gadam. Zakajevam inkriminēto noziegumu vidū ir slepkavības, cilvēku nolaupīšanas un līdzdalība slepkavībās.

Zakajeva atbalstītāji pauduši bažas, ka Krievijā Mashadova pārstāvim netiktu nodrošināta taisnīga tiesa un draudētu spīdzināšana.

Arī tiesnesis Vorkmens izteica varbūtību, ka Krievijā Zakajevu varētu spīdzināt.

"Būtu netaisnīgi un varmācīgi nosūtīt Zakajevu atpakaļ uz Krieviju," sacīja tiesnesis.

Vorkmens tiesas sēdē atgādināja kāda liecinieka teikto, ka Krievijā "čečenus gandrīz vienmēr spīdzina", un uzsvēra, ka tic cita liecinieka sacītajam, ka Krievijas tiesībsargājošo institūciju amatpersonas šo liecinieku sešas dienas turējušas bedrē un spīdzinājušas ar elektrisko strāvu, lai piespiestu viņu liecināt pret Zakajevu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!