Promaskaviskais Čečenijas prezidents Ahmads Kadirovs svētdien nogalināts sprādzienā Čečenijas galvaspilsētas Groznijas stadionā, kur notika Uzvaras svētkiem veltīts pasākums, Maskavā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, apstiprinot vairāku plašsaziņas līdzekļu iepriekš ziņoto par Kadirova nāvi.
Nogalināts Čečenijas prezidents

"Kadirovs gāja bojā 9.maijā, kad mēs svinam valsts svētkus - Uzvaras dienu, taču viņš no dzīves aizgāja neuzvarēts. Viņš bija īsts, varonīgs cilvēks," ziņo Krievijas plašsaziņas līdzekļi, citējot Putina teikto tikšanās laikā ar Kadirova dēlu Ramzanu.

Kadirovs "ar savu darbību pierādīja, ka pastāv atšķirība starp bandītiem, teroristiem un Čečenijas tautu," norādīja Krievijas prezidents.

Krievijas-Čečenijas pirmajā karā, kas notika no 1994.-1996.gadam, Kadirovs kā čečenu kaujinieks aicināja uz džihādu (svēto karu) pret Krieviju, taču viņš pārgāja Krievijas pusē otrā Čečenijas kara laikā, kuru Putins sāka 1999.gada oktobrī. Vēlāk Kadirovs kļuva par Čečenijas administrācijas vadītāju un pret viņu vairākkārt tika izdarīti atentāta mēģinājumi.

Pērn 5.oktobrī Kadirovs tika ievēlēts par Čečenijas prezidentu Kremļa organizētās vēlēšanās. Cilvēktiesību organizācijas raksturoja šīs vēlēšanas kā farsu, jo nopietni Kadirova sāncenši tikuši atstumti no vēlēšanu kampaņas un rezultāti tikuši viltoti, savukārt čečenu kaujinieku līderi solīja cīnīties pret Kadirova režīmu.

Maskava neatzīst likumīgi ievēlēto Čečenijas (Ičkerijas) prezidentu Aslanu Mashadovu.

Par Čečenijas prezidenta pienākumu izpildītāju Putins ir iecēlis Čečenijas premjerministru Sergeju Abramovu.

"Interfax" ziņo, ka Čečenijas valdība arī oficiāli apstiprinājusi, ka no Groznijas sprādzienā gūtajiem ievainojumiem dzīvību zaudējis Čečenijas Valsts padomes priekšsēdētājs Huseins Isajevs. Savukārt Ziemeļkaukāza grupējuma pavēlniekam ģenerālim Valērijam Baranovam, kurš eksplozijā tika ievainots, izdarīta operācija un viņš pašlaik ir slimnīcas reanimācijā, aģentūrai "Interfax" pavēstīja Čečenijas Veselības aizsardības ministrijā. Baranova stāvokli mediķi vērtē kā smagu.

Saskaņā ar aģentūras AFP ziņoto eksplozijā gājuši bojā vismaz 32 cilvēki, bet 46 guvuši ievainojumus.

"Es varu apstiprināt, ka sprādzienā stadionā 32 cilvēki ir nogalināti un 46 citi ievainoti," ziņo AFP, citējot Čečenijas Iekšlietu ministrijas pārstāvi.

Sprādziens notika pulksten 10:35 (9:35 pēc Latvijas laika) Groznijas "Dinamo" stadiona centrālajā tribīnē brīdī, kad noritēja koncerts par godu Uzvaras svētkiem. Pirms tam bija notikusi pasākuma oficiālā daļa, kurā runāja Kadirovs.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija paziņojusi, ka eksplodējis spridzeklis, kas bija ievietots zem sēdvietām stadiona centrālās tribīnes vidū, kuras bija atvēlētas augsta ranga amatpersonām.

Čečenijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis telekanālam "Rossija" pavēstīja, ka spridzeklis bijis iepriekš ievietots stadiona sēdvietu betona pārsedzē. "Šādas ziņas pašlaik sniedz mūsu eksperti. Vēlāk kļūs zināms, vai tas noticis nesen, vai arī pirms 2-3 mēnešiem," viņš teica.

Uz aizdomu pamata par sprādziena rīkošanu jau aizturēti vairāki cilvēki, informēja Čečenijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!