Starp Rietumiem un musulmaņu pasauli nolaižas dzelzs priekškars, pirmdien brīdinājumu izteica Pakistānas prezidents Pervezs Mušarafs.
Politiskās netaisnības, nabadzība un analfabētisms veicina fundamentālismu un terorismu, uzstājoties ar runu, savas vizītes laikā Zviedrijā teica Mušarafs, aicinot bagātās valstis palīdzēt musulmaņu nācijām ar investīcijām, un sniedzot atbalstu to sociāli ekonomiskajām reformām.

Lielākā daļa no 150 miljoniem Pakistānas iedzīvotāju ir musulmaņi, un trešdaļa no viņiem dzīvo nabadzībā.

Daudzi cilvēki islama pasaulē jūtas "trūcīgi, bezcerīgi, bezspēcīgi" un var "pakļauties izkropļotam priekšstatam par islamu," norādīja Mušarafs.

"Šķiet, ka nolaižas jauns dzelzs priekškars," viņš piebilda. "Šis dzelzs priekškars vienā pusē nošķir musulmaņu pasauli, atstājot Rietumus otrā pusē," intervijā aģentūrai "Reuters" pēc savas runas teica Mušarafs.

"Musulmaņu valstis tiek uzskatītas par terorisma avotu," viņš teica, brīdinot no jaunām "haosa un izmisuma dzīlēm", kas var veicināt "terorismu un nākamo civilizāciju sadursmi", ja Rietumi un, īpaši, ASV, kā arī musulmaņu valstis nespēs izskaust dusmu un aizvainojuma galvenos cēloņus.

Izraēlas un palestīniešu konflikta atrisinājumu vairums musulmaņu uzskata par līdzekli, lai globālo terorismu mazinātu par 75 procentiem, uzskata Mušarafs.

Lai blakus Izraēlai radītu palestīniešu valsti robežās, kādas pastāvēja pirms 1967.gada kara, ir nepieciešams Vašingtonas "politiskais spiediens", viņš uzsvēra.

Mušarafs, kurš nāca pie varas militārā apvērsuma rezultātā 1999.gadā, ir tuvs ASV sabiedrotais to karā pret terorismu.

Saskaņā ar viņa teikto, Pakistānā tikuši sagūstīti aptuveni 600 "Al Qaeda" kaujinieki.

Vienlaikus Mušarafs noraidīja pret viņu vērsto vietējo stingrās līnijas islamistu kritiku, ka fundamentālistu kaujinieku vajāšana izvērsta tikai ar mērķi izpatikt Vašingtonai.

"Es to nedaru pēc ASV prasības, taču tā sanācis, ka tas nāk par labu arī viņiem. Tas atbilst mūsu nacionālajām interesēm."

Pagājušajā gadā Mušarafam tik tikko izdevās izvairīties no diviem atentāta mēģinājumiem, kurus, saskaņā ar Pakistānas prezidenta apgalvojumiem, veica "Al Qaeda" atbalstītāji.

"Mēs neļausim teroristiem pastāvēt Pakistānā. Mēs viņus iznīcināsim," viņš uzsvēra.

"Taču, ja mēs tikai nogalināsim teroristus, mēs neko nesasniegsim... Es viņus saucu par koka lapām. Tik ilgi, kamēr būs koks, lapas turpinās augt. Ja jums izdosies likvidēt vienu tādu organizāciju kā "Al Qaeda"..., jūs nocirtīsiet koka zaru, bet koks joprojām augs. Jums jāatrod saknes, un saknes izrādās politiskas nesaskaņas..., saknes izrādās arī analfabētisms un nabadzība," teica Mušarafs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!