Vīna darīšanas nozare Latvijā ir attīstības sākumposmā un vietējiem vīndariem nākas mācīties darot – tieši tā "Abavas vīna darītavas" meistariem izdevies radīt unikālus vīnus un sidrus, ko iecienījuši kā Latvijas, tā ārvalstu patērētāji.
Rakstu sērijā "Latvija var!" portāls "Delfi" stāsta par uzņēmīgiem cilvēkiem Latvijas biznesā, kuru idejas pārtop inovatīvos produktos, iekaro eksporta tirgus vai pašmāju klientu sirdis. Projekts top sadarbībā ar DNB.
Pirmos eksperimentus ar "dievu dzērienu" "Abavas vīna darītavas" saimnieks Mārtiņš Barkāns sāka 2008. gadā, mājās darinot upeņu vīnu. Ideja par savu vīnu viņam radusies kāzu ceļojuma laikā Itālijā, kad viņš iztēlojies, cik jauka būtu dzīve, ja pašiem būtu savs vīna dārzs un savs vīns. "Iemīlējos idejā, ka dzīve laukos var būt arī interesanta, priecīga, pilna ar garšu un komunikāciju. Ja mēs varētu audzēt vīnogas un taisīt vīnu. Tā bija tieši tik vājprātīga ideja varbūt tajā jūtu un romantisma uzplūdā, kāds ir, kad tu tikko esi apprecējies," atminas vīndaris.