Stāsta idejas autors ir Latvijas gaļas produktu ražotājs "Forevers", kurš ir apvienojies domubiedrus – par Latvijas recepšu mammu dēvēto, daudzu pavārgrāmatu autori Antoņinu Masiļūni, pavāru Mārtiņu Sirmo un ēdienu pētnieci, Dr. art. Astru Spalvēnu. Pētniece, par pamatu ņemot Latvijas autoru pavārgrāmatas, ir atklājusi, kas raksturīgs Latvijas virtuvei; kas pārņemts no citām valstīm; kuras senču tradīcijas dzīvo vēl šodien. Apskats likumsakarīgi ir veidots par Latvijas 100 gadiem jeb valsts 10 desmitgadēm, jo līdz ar valsts nodibināšanu aizsākās arī Latvijas virtuves veidošanās.
Stāsta Astra Spalvēna: "Šajā laika periodā ir notikušas ievērojamas pārmaiņas, eksperimenti, intensīva dažādu ietekmju saplūšana, standartu izveidošanās un noārdīšanās. 20. gadsimta gaitā izveidojušās kulinārās tradīcijas un izpratne par ēdienu radījušas mūsdienu Latvijas virtuvi, kas nebaidās pieņemt svešo un lepojas ar savējo. Pavārgrāmatas mums ļauj uzzināt, par ko katrā desmitgadē autori gribēja rakstīt un par ko lasītājiem bija iespēja lasīt. Lapojot grāmatu pēc grāmatas hronoloģiskā secībā, iespējams piefiksēt gan tos ēdienus, kas tikuši aprakstīti desmitgadi pēc desmitgades, kaut arī mainīti laikmeta prasību ietekmē, gan tos ēdienus, kas kādā brīdī ienākuši pavisam no jauna. Ir iespējams uzzināt arī par ēdieniem, kas dažādu iemeslu dēļ no pavārgrāmatām izzuduši."