*Reklāmraksti 2017 - 8807
Foto: Publicitātes foto
60. gadus padomju virtuvi raksturo labklājības pieaugums. Tomēr pavārgrāmatu radītais iespaids, ka padomju valstī valda pārpilnība un nevienam nekā netrūkst, neatbilda realitātei. Daudzu preču pieejamība bija ierobežota, valdīja hierarhiska uztura piegāde, nevienlīdzību uzturēja deficīts un blata sistēma – savstarpēju pazīšanos tīklojums, kas nodrošināja iespēju saņemt preces ārpus veikala.

Tā kā daudzi produkti, piemēram, augstvērtīgās zivis, importa produkti, noteiktu veidu konservi, nebija pieejami visiem, ēdnīcu sistēma nodrošināja, ka vismaz gaļas ēdieni, kas bieži trūka pēckara gados, tagad bija pieejami visiem un katru dienu. Paaugstinoties labklājībai, īpaši nostiprinājās cūkgaļas vieta Latvijas virtuvē. Jāatzīst, ka padomju laika pieeja uzturzinātnei noliedza visu atšķirīgo un tas skāra arī uzturu – netika atzīts veģetārisms, līdz ar to tika uzturēta ideja, ka gaļa ir nepieciešama ikvienam valsts iedzīvotajam katru dienu.

Savukārt gaļas veidu dažādības ziņā padomju periods ir ļoti nabadzīgs – faktiski dominēja cūkgaļa. Pat pārņemot citu republiku ēdienus, oriģināli izmantotā liellopa vai jēra gaļa Latvijā tika aizstāta ar cūkgaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!