Sesto desmitgadi raksturoja Padomju Savienībā valdošais kultūras apmaiņas un saplūšanas process, kas bija vērojams arī kulinārijā. Viens no spilgtākajiem tā laika ēdieniem ir šašliks, kas Padomju Latvijā ienāca no Kaukāza virtuves, lai gan latviešu valodā sarakstītās pavārgrāmatās bija sastopams jau krietni agrāk. Būtiska iezīme ir šašlika iekļaušana Latvijas nacionālajos svētkos – Jāņos. Arī šodien Jāņu svinības nevaram iedomāties, līdztekus Jāņu sieram un speķa pīrāgiem, bez šašlika kā centrālā ēdiena.

Šašlika recepte

800 g mīkstas, liesas gaļas, sīpoli, pipari, ķiploki, citrona sula, etiķis vai vīns, sāls, zaļumi. Gaļas mīkstumu atdala no cīpslām, sagriež nelielos gabaliņos, pārkaisa ar sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem, smalkiem pipariem, pētersīļu zaļumiem un pārslaka ar citronu sulu, etiķi vai skābo vīnu. Gaļu sablīvē, uzliek slogu un atstāj vēsā vietā 4 stundas vai ilgāk. Iemarinētos gaļas gabalus uzsprauž uz metāla iesma. Šašliku cep uz kvēlošām oglēm, cepeškrāsnī uz restēm vai speciālās elektriskās šašlika krāsniņās. Pasniedz ar tkemali (Kaukāza plūmju mērci) vai tomātu mērci un vārītiem, irdeniem rīsiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!