*Reklāmraksti 2017 - 8834
Foto: Publicitātes foto
1980. gados Padomju Savienībā padziļinājās ekonomiskā krīze, kas ietekmēja arī Latvijas iedzīvotāju pārtikas apgādi. Vienlaikus tas piešķīra vēl izteiksmīgākus vaibstus padomju virtuvei, jo krīzes apstākļos bija pieejams ļoti ierobežots pārtikas produktu sortiments.

Arī garšvielas bija deficīta preču sarakstā, tāpēc pārsvarā lietoja sāli, piparus un lauru lapas. Pievienotais sintētiskais etiķis un cukurbiešu cukurs pārņēma ēdienu garšu. Tā kā iespējas bija ierobežotas, padomju pavāri un pavārgrāmatu autori centās radīt iespaidu par dažādību, lietojot radošus, tēlainus un bieži abstraktus ēdienu nosaukumus un attīstot ēdienu dekorēšanu. Izdekorēts, pat visvienkāršākais ēdiens kļuva svētku galda cienīgs.

Padomju svētku galdam bija divas raksturīgas iezīmes: nepieciešamība demonstrēt deficīta produktus un viesu uzņemšana pārsvarā pie aukstā galda. Abas šīs iezīmes var ilustrēt ar vienu ēdienu – visās viesībās populāro rasolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!