*Reklāmraksti 2017 - 8844
Foto: Publicitātes foto
1990. gados nozīmīgākais process bija Padomju Savienības sabrukums un dzelzs priekškara krišana. Šajā laikā izdoto pavārgrāmatu fokuss un tematika norāda uz vēlēšanos atbrīvoties no nevēlamās padomju identitātes arī kulinārijā. Aktīvi tiek izdotas grāmatas, kas pirms tam nebija pieejamas, tomēr ar to palīdzību uzreiz neizdevās izveidot jaunu, Eiropeisku gastronomisko identitāti.

Liels skaits no jauna izdoto pirmskara pavārgrāmatu liecina par mēģinājumu atjaunot nacionālo virtuvi tajā fāzē, kur to pārtrauca karš un padomju okupācija, tomēr to saturs diemžēl izrādījās novecojis un praktiski nelietojams. Plašu pavārgrāmatu segmentu veidoja tulkotās grāmatas, tomēr tās nevarēja kalpot kā orientieris jaunu prakšu ieviešanā gan tāpēc, ka tulkotāji nespēja valodiski attēlot nekad neredzētos produktus un tehnoloģijas, gan arī tāpēc, ka vajadzīgās izejvielas nebija pieejamas.

Tikmēr 1990. gados pavārgrāmatas turpināja sarakstīt autori, kas bija populāri padomju laikos, līdz ar to lielākā daļa lietojamo recepšu joprojām pārstāvēja iepriekšējo laikmetu. Neraugoties uz ideoloģisko vajadzību atbrīvoties no padomju standarta, praktiskajā dzīvē 1990. gados dominē padomju virtuve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!