Foto: DELFI

Sākusies jauna nedēļa, aplikācijā "Mobilly" iegādājos biļeti, lai dotos uz "Rīgas satiksmes" Kontroles daļu. Mans mērķis – satikt kontrolierus, kuriem došos līdzi, lai nemanāmi novērotu bezbiļetniekus. Ārā spīd saulīte, tāpēc neuzvilku siltos zābakus, bet tā bija kļūda, jo, izejot pa durvīm, sajutu aukstumu. Lai nokļūtu pie VEF tilta esošajā nodaļā Brīvības ielā 191, braucu ar diviem transportlīdzekļiem. Cita starpā domāju, nez kā manu maršrutu plānotu bezbiļetnieki.

Margarita "Rīgas satiksmē" strādā jau kopš 2015. gada. Viņa stāsta, ka jau uzreiz brīdināta par visām niansēm, ar kurām būs jāsastopas transporta biļešu kontroliera darbā. "Tas ir darbs ar pasažieriem, kuri ir dažādi. Tas darbs ir uz ielas – ziemā ir grūtāk un aukstāk, jāģērbjas siltāk." Viņa norāda, ka būtisks aspekts ir iespēja maiņu darbu apvienot ar vecāka pienākumiem. Iespēja izvēlēties maiņas un pielāgot tās savām vajadzībām viņai ir svarīga prioritāte. Egita uzņēmumā strādā daudz īsāku periodu – apmēram vienu gadu. Arī viņa uzsver, ka šis darbs ir ērts tiem, kam ikdienā ir vēl citi pienākumi, kuriem jāpakārtojas.

Abas kontrolieres atklāj, ka ar laiku izkristalizējas, kuri ir rajoni ar lielāko bezbiļetnieku īpatsvaru un kuros to ir salīdzinoši mazāk. Visvairāk esot Bolderājas, Vecmīlgrāvja un Ķengaraga maršrutos.

Mūsu reids sākas ar gājienu no VEF tilta uz Brīvības ielu, netālo pieturu "Krišjāņa Barona iela". Piebrauc pirmais transportlīdzeklis virzienā uz centru. Kāpjam iekšā. Pašai ir nepierasti un neveikli šajā braucienā nereģistrēt biļeti. Tikmēr kontrolieres, trolejbusam uzsākot gaitu, spēj uzmanīgi un droši pārbaudīt pasažieru biļetes. Kad visiem biļetes pārbaudītas, izkāpjam. Ikreiz pēc pārbaudes noslēgšanās visi būtiskākie brauciena dati – laiks, transporta numurs, veids un brauciena virziens – ar pildspalvu tiek pierakstīti mazā, baltā lapiņā.

Šķērsojam ielu, lai dotos pretējā virzienā. Brauc 21. autobuss virzienā uz Juglu. Margarita kāpj pa priekšējām durvīm un pie karšu lasītāja pieliek savu kartīti, lai pārbaudītu citu pasažieru biļetes. Turpat pie sēdvietām, kas paredzētas senioriem, atklājas, ka kādai sievietei nav biļetes, bet viņas partnerim ir

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!