Foto: DELFI

Zāles ir, bet šai diagnozei nepienākas. Šādā situācijā bieži nonāk onkoloģijas pacienti, kuriem nepieciešami specifiski Latvijas kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti medikamenti, kurus apmaksā tikai citu specifisku diagnožu gadījumos. Par taisnību un savu dzīvību cīnās arī Modris Tukišs no Raunas (attēlā), pagaidām nesekmīgi cenšoties panākt atbalstu ārsta konsīlija nozīmēto zāļu "Nivolumab" iegādes atbalstam.

Lūgt ir grūti

Modris ir nonācis neapskaužamā situācijā. Ārstu konsīlija viņam par vislabākajām zālēm atzītās "Nivolumab" (ražotājs "Opdiva") tiek kompensētas citu diagnožu pacientiem, bet ne Modrim diagnosticētās kuņģa adenokarcenomas ārstēšanai. Ik pēc divām līdz trim nedēļām Modrim nepieciešami 3025 eiro zāļu iegādei.

Modrim ir spēcīgs rokasspiediens un labsirdīgs smaids. Abi ar sievu Daigu uz interviju Rīgā atbraukuši no aptuveni 100 kilometru attālumā esošās Raunas.

Uz jautājumu pastāstīt par sevi – ar ko nodarbojas, kas interesē, Modris uzreiz saka: "Nekā nav tāda īpaša". Bet tad pastāsta, ka strādā ceļu būves firmā par šoferi, no punkta A uz punktu B vadā granti. "Visiem, kam vajag," papildina sieva. Brīvajā laikā patīk makšķerēt, rūpēties par bitēm un darboties piemājas mazdārziņā, siltumnīcā. "Patīk zemes darbi, siltumnīcā brīvā laikā rušināties," stāsta Daiga, kas intervijā bija aktīvākā runātāja. Modris brauc makšķerēt gan ziemā, gan vasarā. Sieva gan līdzi nedodas.

Diagnozi kuņģa adenokarcenoma Modrim atklāja 2022. gadā ultrasonogrāfijā. Bija jāiziet seši ķīmijterapijas kursi, dažādi izmeklējumi slimnīcā. 2023. gada februārī bija operācija, pēc tam

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!