Foto: Shutterstock

Viņa iet augsti paceltu galvu un nereti augstpapēžu kurpēs. Iestājas par cilvēkiem, kuriem, tāpat kā viņai, ir reta ģenētiska saslimšana, un par pacientu tiesībām kopumā. Šī diagnoze daudziem, arī viņai, nozīmē neparasti garu augumu, sirds problēmas un virkni citus nopietnus veselības izaicinājumus. Tas ne tikai var izvērsties traģiski, bet prasa arī lielu darbu ar sava ķermeņa pieņemšanu un sabiedrības, tostarp medicīnā strādājošo, izglītošanu. Aprīlī Stradiņa slimnīcā viņai bija nepatīkama pieredze, saistīta ar studentu apmācību.

"Es vienmēr esmu bijusi ļoti atvērta pret studentiem, esmu ļāvusi vērot procedūras. Bet šajā reizē man jau bija fons ar veselības problēmām, kas mani kopš gada sākuma ārkārtīgi traumēja – bija veikta atkārtota sirds operācija, un klāt nāca arī šis," stāsta Kristīne (vārds mainīts). Viņa nebija gatava, ka pēcoperācijas izmeklējuma laikā "bez jebkāda komentāra, kad esmu jau noģērbusies, ienāks vēl 3 papildu cilvēki."

Par to sieviete uzrakstīja sociālajā medijā "X", vēršoties pie slimnīcas un raisot diskusiju tīkla lietotāju vidū. Arī citi cilvēki stāstīja savus gadījumus, kad ārsts iepriekš neinformēja par studentu klātbūtni un nekādu piekrišanu neprasīja. Kāds "X" lietotājs rakstīja: "Nav patīkami, bet pieņemu to kā Stradiņa slimnīcas normu, jo kur gan citur studenti apgūs vajadzīgo."

Vai piekrišanas neprasīšana var būt "norma"? Un vai pacientu informē, ka viņa operāciju narkozē vēros studenti? Un ko nozīmē universitātes slimnīcas līgumā iekļautais punkts, kurā pieminēta "klīniskā apmācība"? Vai ar to pietiek, lai piekrišanu neprasītu? Un kā uz savu apmācību procesu tagad atskatās bijušie medicīnas studenti?

Tu esi atkailināts, un viņi noskatās

Stradiņa slimnīcā Kristīnes pieredze iepriekš bijusi laba, parasti piekrišanu studentu klātbūtnei prasīja. Taču šoreiz jau pirms vizītes paciente novēroja ko dīvainu: "Jau gaidot gaitenī, viens no studentiem visu laiku virināja durvis, kamēr iekšā bija cits pacients.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!