Foto: Rolfs Vendiņš

"Kaut kādā ziņā mēs esam ļoti tradicionāls pāris, kas saiet kopā, iemīlas, izlemj, ka grib apprecēties. Un arī vēlme pēc bērniem kādā brīdī atnāca," saka Katrīna Kaktiņa. Kopā ar dzīvesbiedri Agnesi Kalniņu audzina divus bērnus. Viņi radīti šajās attiecībās, abas par tiem gādā, tomēr Latvijas likumu izpratnē vecāks ir viens. Tagad Latvijā pāri var slēgt partnerību, bet viņas to pagaidām neplāno. Par to, par viņu ģimeni, viņu tiesībām un lielākajām bažām – šajā rakstā.

Katrīna (fotogrāfijā no kreisās) un Agnese ir diplomātes, tādēļ pēdējos četrus gadus katra dzīvo savā ārvalstī. Taču pavisam drīz visa ģimene kopā atgriežas Latvijā, tādēļ arī "Delfi" intervijā Katrīnu izjautāja par to, ar kādu sabiedrības attieksmi līdz šim nācies saskarties.

Viņu prombūtnes laikā Latvijā notikušas ievērojamas izmaiņas, kurām viņas arī attālināti dzīvoja līdzi. Liels pagrieziens bija 2020. gada rudenī, kad Satversmes tiesa atzina viendzimuma pāra tiesības uz bērna dzimšanas atvaļinājumu un atzina, ka likumdevējam ir pienākums nodrošināt citstarp arī viendzimuma partneru ģimenes juridisku aizsardzību un paredzēt arī šādai ģimenei atbilstošus sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus. Turklāt no vakardienas, 1. jūlija, viendzimuma pāriem ir iespēja slēgt partnerību.

Atsevišķus jautājumus jaunais regulējums risina, tomēr daudzi pāri to uztver tikai kā labu startu. Tā kā partnerības pakotne pagaidām nebūt visu nerisina un tiesiskā nenoteiktība saglabājas. Proti, daudz kas šīm ģimenēm ārkārtīgi svarīgs ir palicis ārpusē. Arī Katrīnai un Agnesei.

Apprecējās mīlestības dēļ

Katrīna un Agnese kopā ir 18 gadus. Pirms 13 gadiem viņas apprecējās ASV. "Es tur strādāju tajā laikā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!