Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Daudzos tiesu lēmumos ir labi redzams – nevis cilvēks kādu apdraud, bet gan ir bezpalīdzīgs," tā par maz iztirzātu tematu – piespiedu ārstēšanu psihiatrijā – sarunā ar "Delfi" atzīst medicīnas tiesību eksperte, Latvijas Universitātes (LU) vadošā pētniece Solvita Olsena. Viņa ar kolēģiem no LU nu apkopo plaša pētījuma rezultātus. Analizējot Latvijas tiesu nolēmumus, secinājusi, ka bieži piespiedu ārstēšanu piemēro nepamatoti, un patiesībā šiem cilvēkiem nepieciešama cita veida palīdzība.

Tāpat arī pētnieki saskārušies ar to, ka Olsenas vārdiem, "visu šo nozari kontrolē daži cilvēki pēc saviem ieskatiem" un piedzīvojuši, kā Latvijas psihiatrijas slimnīcas sabloķējās, liedzot iespēju veikt būtisku pētījumu daļu.

"Piespiedu ārstēšana ir galējais piespiedu līdzeklis bez lielas jēgas. Tas ir nopietns cilvēktiesību ierobežojums, jo tiek atņemta cilvēka brīvība, viņš tiek ieslodzīts psihiatriskajā slimnīcā un viņam tiek atņemta ķermeņa brīvība, pret viņa gribu tiek ievadīti medikamenti," norāda Olsena.

Kā, piemēram, jaunā māmiņa ar pēcdzemdību depresiju vai demences skarts sirmgalvis nonāk piespiedu ārstēšanā? Ar ko pētniekus pārsteidza tiesu lēmumi? Un kas būtu jādara? Par to šajā intervijā.

Jūsu pētījuma mērķis ir meklēt veidus, kā labāk aizsargāt pacientus, kuriem ir ierobežota lemtspēja psihiatrijā. Ko izpētījāt, cik pasargāti Latvijā ir šie pacienti?

Šie pacienti ir ļoti neaizsargāti, bet pie mums pastāvošajā ārstēšanas sistēmā pacientus vairāk pakļauj, bet ļoti maz aizsargā. Ir, protams, pozitīvie stāsti, kur pacienti ir atraduši veidu, kā labi sadarboties ar savu ārstējošo ārstu un kā risināt veselības problēmas, bet ir daudz piemēru, kas parāda, ka cilvēktiesības un pacienta tiesības, vajadzības un intereses netiek respektētas.

Dati arī rāda, ka nereti šie cilvēki laikus nesaņem vajadzīgo palīdzību un tāpēc cieš no dažāda veida piespiešanas ārstniecības iestādēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!