Foto: Shutterstock

Veselības ministrijas (VM) izstrādātais jaunais zāļu uzcenojuma modelis jau ir apstiprināts valdībā, tiesa, ar pagarinātu ieviešanas termiņu. Tas nozari joprojām neapmierina, tāpēc diskusijas turpinās. Ceturtdien, 25. jūlijā, situāciju apsprieda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, klātesot daudziem nozares pārstāvjiem.

Kā sēdes sākumā sacīja VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere, modeļa izmaiņu mērķis ir veicināt aptieku neatkarību, kur valsts iegulda līdzekļus, lai pacientiem būtu medikamenti.

VM plāns paredz samazināt cenas recepšu un kompensējamajiem medikamentiem par 15-20%. Tas paredz, ka, veidojot zāļu cenu, ražotāja cena nevarēs būt augstāka kā Lietuvā un Igaunijā, arī aptieku uzcenojums turpmāk būs fiksēts.

Tāpat cenā tiks iekļauts farmaceita pakalpojums: 1,50 eiro par recepti vai 2,50 eiro par recepti mazajām aptiekām. Pacienta līdzmaksājums par recepti būs 0,75 eiro, bet atlikušo daļu segs valsts.

Vairāk par izmaiņām var lasīt šeit.

Iepriekš bija plānots, ka jaunais modelis stāsies spēkā jau no 1. novembra, tomēr pēc diskusijām valdībā termiņu pagarināja līdz 2025. gada 1. janvārim.

Draud ar mazo aptieku nāvi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!