Foto: Shutterstock

Oficiālas ģērbšanās etiķetes Aijas (vārds mainīts, aptuveni 30 gadi) darbavietā nav, taču neformāli pieņemts, ka darbinieki valkā solīdu apģērbu. Tieslietu ministrijas padotības iestādē Aija strādā vairāk nekā trīs gadus. Bruto alga – 1299 eiro. Pēc nodokļiem – virs 700. Galus savelk, jo dzīvi stutē kopā ar vīru. Arī uz Aiju nākamgad varētu attiekties algas pieauguma ierobežojums.

Kādas ir Aijas cerības nākamgad attiecībā uz viņas ienākumiem? Skaidru un apstiprinātu lēmumu, pie kuriem pieķerties saistībā ar nākamā gada algām sabiedriskajam sektoram, ir maz.

Ministru kabinets (MK) apstiprināja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu 2025. gadā summu, kas paredzēta algām, palielināt par ne vairāk kā 2,6%, salīdzinot ar šo gadu. Ņemot vērā, ka jautājums par valsts budžetu 2025. gadam, tostarp algām publiskajam sektoram, ir vien plānošanas fāzē, "Delfi" piedāvā aplēses par iespējamām pārmaiņām. 2,6% liels algas kāpums Aijai nozīmētu ko pavisam citu nekā, piemēram, augsti atalgotai amatpersonai.

Mazākām algām mazāks pieaugums

Aijai alga laika gaitā ir mainījusies. Tā kāpa, iegūstot augstāku kvalifikāciju, taču šobrīd amata griesti ir sasniegti. Reizēm var piepelnīties, aizvietojot kolēģus, taču šādas iespējas nav bieži. Kā izdodas savilkt galus? "Kopā ar vīru. Ar abām algām kopā izdodas dzīvot labi, bet neizdodas naudu iekrāt. Turklāt esam tikai divi, nezinu, kāda situācija būtu ar bērniem. Ja man būtu jānosedz visi izdevumi tikai ar manu algu, tas nebūtu iespējams," viņa norāda. Darba samaksas kāpums par 2,6% Aijai nozīmētu, ka viņas bruto alga palielinātos par 33,8 eiro. Par šādu summu var nopirkt "Rīgas satiksmes" mēnešbiļeti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!