Foto: F64

Pirmie gadi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas drošības jomā bija smagi, parādījās reketieri, organizētas noziedznieku bandas un iepriekš nebijuši noziegumu veidi. Šajā laika posmā Latvijas tikko atjaunotajai policijai palīgā nāca zemessargi, kuriem bija deleģēta daļa likumsargu funkciju. Kā rāda tā laika kriminālā hronika, nereti zemessargi, pildot savus pienākumus, pamatīgi pārcentās. Portāls "Delfi", izmantojot tiesu arhīvu materiālus, turpina atskatīties uz raksturīgākajiem 1990. gadu sākuma noziegumiem.

Latvijas Zemessardze tika dibināta 1991. gada 23. augustā, kad Augstākā padome pieņēma likumu par Latvijas Republikas Zemessardzi. Tas noteica, ka Zemessardze ir brīvprātīgs sabiedrības pašaizsardzības formējums un tās mērķis ir iesaistīt Latvijas iedzīvotājus valsts un sabiedrības aizsardzībā. Dažu mēnešu laikā 35 teritoriālajos Zemessardzes bataljonos iestājās vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet pēc gada brīvprātīgo skaits bija gandrīz 17 000, un Zemessardze kļuva par lielāko valstij uzticamo militāro organizāciju.

Sākotnēji Zemessardzes uzdevumi bija piedalīties valsts aizsardzībā, aizsargāt svarīgus valsts, pašvaldības un saimnieciskos objektus, aizsargāt iedzīvotājus un viņu mantu no noziedzīgas rīcības, ja nepieciešams, sniegt palīdzību robežapsardzības spēkiem, policijai un muitas iestādēm, palīdzēt valsts un pašvaldības iestādēm, kā arī iedzīvotājiem dabas un ekoloģisko katastrofu, stihisko nelaimju, lielu saimniecisko avāriju gadījumos un to seku likvidācijā.

Nošauj sievieti un zirgu

"Nepietiekami apbruņoti, nepietiekami apmācīti un dažādi ģērbušies, pirmajos gados zemessargi darīja visu – sargāja valsts robežu, cīnījās pret kontrabandistiem, ķēra likumpārkāpējus, dzēsa ugunsgrēkus, cīnījās pret plūdiem, bloķēja PSRS karaspēka daļas. Cilvēkiem trūka pieredzes un materiālo iespēju, viņi kļūdījās un mācījās no savām kļūdām," teikts Zemessardzes mājaslapā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!