Foto: Kadrs no video
"Tagad, tagad," uz jautājumu, kad ir labākais laiks zvanam, man "WhatsApp" tūlīt pat atbild Ukrainas brīvprātīgo bataljona "Karpatska Sič" seržante Sarmīte Cīrule jeb Semī. Šajās dienās klājas smagi, viņa stāsta, kādā tumšā telpā skatoties telefona ekrānā. Uz galvas lukturītis, jo elektrība, kā pārliecinos arī mūsu saruna laikā, piefrontes ciemā ir mainīga ērtība. Interneta savienojums savukārt ir nevainojams. "Šodien laidos no kabineta. Mūs pamatīgi bumboja," Sarmīte par pieredzēto stāsta smejoties. Ekrāna atspīduma gaismā mirdz acis un zobi. Tikai sarunas beigās viņa norāda, ka šajā dienā pirmoreiz nobijusies, lai gan Ukrainā ir jau teju pusotru gadu un pat trīsreiz ievainota. "Dikti sagribējās dzīvot."

Pretinieku uzbrukumi un savējo evakuācija no ierakumiem arī iezīmē 3. rotas galvenās kaujas mediķes dienaskārtību. Frontē netiek dalītas nedēļas dienas, nav arī dienas režīma, jo to pamatā nosaka pirmajās līnijās notiekošais un mainīgie ikdienas pienākumi. Pēc ieraduma gan modinātāju liekot uz pulksten 7.30, bet šis laiks esot nosacīts, jo bieži kādam palīdzība nepieciešama arī pulksten 6 vai 4. "Tikai vienreiz aizgulējos un pamodos desmit pāri desmitiem," viņa stāsta, "jo brīnumainā kārtā nevienam nekas neesot bijis vajadzīgs un neviens nav meklējis." Ierasti gan kāds vienmēr dauzās pie durvīm vai vārtiņiem vai arī izsauc pa rāciju. Arī sarunas laikā brīžiem dzirdama tās iešņākšanās. Ar evakuācijas auto gan Sarmīte vairs tikpat kā nebraucot, jo ļoti daudz darba ir te, aizmugurē, turklāt, ja viņa tiek ievainota, rota paliek bez mediķa.

Papildus ievainoto aprūpei ir arī cīņa gan ar "mirstošajiem vīriešiem ar 37,2 grādiem", gan ar tiem, kuriem "nedaudz kāja sāp, bet tur – lūzums". Vaicāta, kuru ir vairāk, Sarmīte smejas, bet pēc neliela pārdomu brīža saka, ka viņai lielākā daļa tomēr ir tie pa vidu, "apzinīgie". Ikdienā daudz laika arī paiet, attālināti "apraugot" rotas karavīrus, kuri izsvaidīti pa dažādām slimnīcām, ja viņi paši ir spējīgi lietot telefonu, jo bieži vien slimnīcās visa uzskaite notiekot vien kladēs. Latviete karavīriem māca pirmo palīdzību, kā arī sagatavo privātās karavīru aptieciņas un bargi rāj tos, kuri pret to saturu attiecas pavirši. Vēl ir arī simulanti, un frontes mediķa aprūpē nonāk arī tie civiliedzīvotāji, kas, par spīti kara šausmām, no savas dzīvesvietas prom tā arī nav devušies. Vēl pirms sarunas seržante citu starpā apraudzījusi kādu ģimeni ar desmit bērniem, kuras mājas tuvumā krituši jaunākā uzlidojuma lādiņi.

Tādu cilvēku kā Sarmīte Ukrainas frontē ir maz. Rotai savs mediķis ir ekskluzīva priekšrocība, kuru augsti novērtē

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!