Foto: Andris Ufarts/Delfi

Čečenu Ičkerijas republikas premjerministrs Ahmeds Zakajevs jau vairākus gadu desmitus ir spiests dzīvot trimdā. Par Čečenijas līderi uzskatīto Ramzanu Kadirovu viņš dēvē par "Putina radītu ļaunumu". Pēdējais ir vairākkārt solījis vērsties pret Zakajevu, taču ekskluzīvā intervijā "Delfi" Ičkerijas premjerministrs skaidro, ka tieši Kadirovu gaida bēdīga nākotne.

Krievija ir izdevusi arī Zakajeva aresta orderi "par virkni noziegumu, tostarp par līdzdalību teroraktos". Tomēr Londona viņam ir piešķīrusi patvērumu.

Maskavas nepatiku pret Zakajevu ir viegli izskaidrot, ņemot vērā viņa līdzdalību gan pirmajā, gan otrajā Čečenijas karā. Zakajevs "Delfi" pastāstīja, ka jau toreiz sapratis, ka Krievija neapstāsies un nākotnē uzsāks karus pret citām valstīm. Zakajevs atbalsta arī Ukrainu karā pret Krieviju, kur cīnās daudzi čečeni, un uzskata, ka arī Ičkerijas Republikas nākotne un neatkarības atgūšana būs atkarīga no notikumiem Ukrainā.

Kad pēc pirmā Čečenijas kara jūs bijāt spiests parakstīt miera līgumu ar Krieviju, vai jums šķita, ka sliktākais vēl tikai priekšā un ka ļaunums Krievijā tikai pieaugs?

Mēs par to esam runājuši jau no paša sākuma. Ja atceramies Džoharu Dudajevu (pirmo Čečenijas prezidentu – red.), viņš jau 1995. gadā kādā intervijā prognozēja notikumus Krimā, karu starp Krieviju un Ukrainu.

Ja runājam par manu personīgo pieredzi, – kad mēs gatavojāmies parakstīt miera līgumu ar Krieviju, es biju Čečenijas Drošības padomes sekretārs, gatavoju Jeļcina un Mashadova (toreizējais Čečenijas prezidents – red.) tikšanos, piedalījos visās sarunās. Tajā laikā mēs gatavojām 4–5 mūsu miera līguma punktus. Krievija ļoti strīdējās par katru punktu un mūsu nostāju.

Kādu laiku es ticēju, ka pēc vienošanās parakstīšanas situācija varētu stabilizēties un mēs varētu panākt mieru ilgtermiņā. Tas bija kļūdaini, un krievi uzreiz lika mums to saprast – viņi skaidri pateica, ka nekas tāds nenotiks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!