Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sestdienas vakarā (svētdien pēc Latvijas laika) paziņoja, ka "provizoriski identificējis" šāvēju, kurš priekšvēlēšanu mītiņā Pensilvānijas štatā ievainoja republikāņu Baltā nama kandidātu Donaldu Trampu.

"Šobrīd mēs neesam gatavi identificēt, kurš bija šāvējs, mēs esam tuvu identificēšanai," preses konferencē sacīja FIB īpašais aģents Kevins Rodžeks.

FIB aģenti "drudžaini strādā", lai apstiprinātu uzbrucēja identitāti, teica Rodžeks.

Viņš piebilda, ka FIB rīcībā nav informācijas par uzbrukuma motīviem un par to, ka saistībā ar šo uzbrukumu pastāvētu turpmāki draudi. Rodžeks apstiprināja, ka notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.

Amatpersonas, kas vēlējušās palikt anonīmas, aģentūrai AP teikušas, ka uzbrucējs, kuru nošāva Slepenā dienesta aģenti, bijis kāds 20 gadus vecs Pensilvānijas štata iedzīvotājs. ASV mediji vēsta, ka viņš atklājis uguni, atrodoties uz tuvējās ēkas jumta.

Jau ziņots, ka Tramps sestdien tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā, un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.

Pēc apšaudes Pensilvānijas štata Batlerā 78 gadus vecais eksprezidents tika aizvests no skatuves uz automašīnu, un uz viņa sejas bija asinis. Viņš vēlāk ierakstā savā sociālajā tīklā "Truth Social" pavēstīja, ka lode izgājusi cauri viņa labās auss augšējai daļai.

Uzbrucēju nošāva Slepenā dienesta aģenti.

Apšaudē nogalināts kāds mītiņa dalībnieks, bet divi smagi ievainoti.

Slepenā dienesta paziņojumā norādīts, ka uzbrucējs "raidīja vairākus šāvienus skatuves virzienā no paaugstinātas pozīcijas ārpus mītiņa", bet Slepenā diena aģenti viņu "neitralizēja".

Trampa kampaņa pavēstījusi, ka viņš atbilstoši plānotajam piedalīsies republikāņu nacionālajā konventā, kas pirmdien sāksies Viskonsinas štata Milvokos. Konventā paredzēts oficiāli izvirzīt Trampu par Republikāņu partijas kandidātu novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Prezidents Džo Baidens, kuram vēlēšanās jāsacenšas ar Trampu, nosodījis notikušo un uzsvēris, ka Amerikā "nav vietas šāda veida vardarbībai".

Uzbrukumu nosodījuši daudzu pasaules valstu vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!