Foto: Alexander Khanin

Pirmdien, 16. septembrī, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paziņoja, ka izvērtēs informāciju par to, ka uzbrukumu Viļņā Leonīdam Volkovam varētu būt organizējis Leonīds Ņevzlins, kurš ir bijušais Mihaila Hodorkovska biznesa partneris un uzņēmuma JUKOS īpašnieks. Nausēda ir atbalstījis Krievijas un Baltkrievijas trimdas opozīciju. Pēc Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Ņevzlins un Hodorkovskis noliedza savu saistību ar uzbrukumu, taču vēlāk izteica vairākus pretrunīgus paziņojumus. Nausēdas pieminētā "Baltkrievijas opozīcija" var nozīmēt daudz vairāk, nekā sākotnēji šķiet. Savukārt par Latviju tika izteikti sāpīgi pieņēmumi par iespējamu amatpersonu uzpirkšanu.

"Mēs vienmēr atbalstīsim opozīciju, kas cīnās pret Putina režīmu, un atbildīgi izvērtēsim visus izteikumus par to, kas un ko ir organizējis," pirmdien Lietuvas žurnālistiem paziņoja Gitans Nausēda.

"Lietuva būs valsts, kurā brīva opozīcija varēs darboties brīvi un droši, un tā ir mūsu civilizētas valsts, demokrātiskas valsts goda lieta, tāpēc es šeit runāju ne tikai par Krievijas opozīciju, bet, protams, arī par Baltkrievijas opozīciju, kas darbojas šeit, Lietuvā," norādīja Lietuvas prezidents.

Šis skarbais paziņojums kļuva par pirmo Lietuvas varas iestāžu oficiālo reakciju uz ceturtdien publicēto KAF pētniecisko rakstu. Tas var liecināt par nopietnu Lietuvas varas iestāžu nodomu ņemt vērā šīs KAF veiktās izmeklēšanas rezultātus.

Kāda ir saistība ar Svetlanu Tihanovsku?

KAF izmeklēšana varētu nopietni apdraudēt Leonīda Ņevzlina pozīcijas Lietuvā, kur viņam saskaņā ar "Delfi" rīcībā esošo informāciju ir plaši sakari. Jāuzsver, ka Nausēdas skarbajā paziņojumā ir pieminēta Baltkrievijas opozīcija, kaut arī KAF materiālos par to nekas nebija teikts.

Tomēr "Delfi" avoti Krievijas un Baltkrievijas opozīcijā apgalvo, ka Ņevzlins finansē vairākus baltkrievu politiskos trimdiniekus, kā arī opozīcijas medijus, kas ir noskaņoti pret Baltkrievijas tautas ievēlēto prezidenti Svetlanu Tihanovsku. Turklāt Ņevzlina kontrolētais Krievijas emigrantu "Telegram" kanāls SOTA regulāri publicē materiālus, kuros tiek izsmieta un kritizēta Tihanovska un ar viņu saistītie Baltkrievijas opozīcijas mediji.

Šādas darbības neizbēgami radīja neapmierinātību Viļņā, jo Svetlana Tihanovska saņem Lietuvas varas iestāžu atbalstu. Iespējams, Bļinova sarakste satur informāciju par Ņevzlina kontaktiem ar Baltkrievijas politiskajiem trimdiniekiem. Tādā gadījumā maz ticams, ka šī informācija atstās labvēlīgu iespaidu uz Lietuvas varas iestādēm.

Iespējamā korupcija Latvijā

Turklāt, spriežot pēc publiskotajiem sarakstes ekrānuzņēmumiem, Ņevzlins un Bļinovs apsprieduši iespēju uzpirkt amatpersonas Latvijā, lai sāktu krimināllietu pret bijušo KAF izpilddirektoru Vladimiru Ašurkovu.

Pagājušajā piektdienā Ašurkovs "Delfi" pastāstīja, ka šī gada martā viņu Londonā iztaujājušas divas augsta ranga Latvijas Valsts policijas darbinieces un Rīgas prokuratūras prokurors. Izmeklēšana bija saistīta ar neveiksmīgu īpašuma iegādi Londonā, kas piederēja maksātnespējīgajai Latvijas bankai PNB. Šī banka agrāk piederēja Krievijas finansista Grigorija Guseļņikova, kurš dzīvo Londonā, ģimenei.

"Delfi" vērsās pie Guseļņikova un Latvijas Valsts policijā ar jautājumiem,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!