Foto: Vladimir Ashurkov personal archive

Bijušais Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) izpilddirektors Vladimirs Ašurkovs intervijā portālam "Delfi" stāsta, kā Londonā viņu apmeklēja divi augsta ranga izmeklētāji un prokurors no Rīgas, nosaucot viņu vārdus. Ašurkovs apgalvo, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes viņu iztaujājušas par savrupmājas iegādi, kas agrāk piederēja Krievijas uzņēmējam Grigorijam Guseļņikovam un PNB bankai. Savukārt KAF vadītāja Marija Pevčiha, runājot pa atentātu pret Leonīdu Volkovu, norādīja, ka izsūtītais Krievijas miljardieris Leonīds Ņevzļins mēģinājis pasūtīt krimināllietu pret Ašurkovu Latvijā.

2024. gada 12. septembrī Korupcijas apkarošanas fonda vadītāja Marija Pevčiha publicēja izmeklēšanas materiālus, kuru pamatā bija KAF nodotā korespondence no kāda Andreja Matusa ("starpnieka", kuram ir sakari ar Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm, tostarp Krievijas Federālā drošības dienesta 6. pārvaldi) starp Leonīdu Ņevzļinu un Krievijas pilsoni Anatoliju Bļinovu, kurš, iespējams, dzīvo Latvijā. Sarakstē Ņevzļins un Bļinovs apspriež veidus, kā nogalināt Leonīdu Volkovu, tostarp izstrādājot plānu viņu nolaupīt un izvest no Latvijas uz Krieviju ar diviem iznomātiem kuģiem.

KAF publiskotajā sarakstē ir arī diskusija par iespēju Latvijā ierosināt krimināllietu pret bijušo KAF izpilddirektoru, investīciju baņķieri Vladimiru Ašurkovu – Krievijas pilsoni, kurš kopš 2015. gada dzīvo Lielbritānijā politiskā bēgļa statusā. Krievijā viņš ir meklēšanā saistībā ar safabricētu apsūdzību par krāpšanu.

Kā noskaidroja "Delfi", Anatolijs Bļinovs, kurš tiek pieminēts sarakstē, ir bijušais advokāts no Krievijas, kurš 2006. gadā tika notiesāts par krāpšanu, viņam piesprieda sešu gadu cietumsodu. Vai Bļinovs dzīvo Latvijā, pašlaik nav zināms. Pēc KAF datiem, pēdējā viņa atrašanās vieta bija Polija. "The Insider" apgalvo, ka Bļinovs ceļo, izmantojot viltotu Latvijas pasi.

Vienā no KAF publicētajiem ziņojumiem, kas nosūtīts 2023. gada 4. septembrī, Bļinovs raksta Ņevzļinam: "Pilna juridiskā klienta BIB bankas lieta (Latvijas banka, kas 2024. gada janvārī tika pasludināta par maksātnespējīgu, – red.) izmeklējums – 15k Egers, Katja, Joffe, Jana, Ašurkovs. Administratora iesniegums – 5k. Krimināllieta (1–2 personas) – 50k. Lietas ietvaros jebkādi pieprasījumi (e-pasts, konti, ziņojumi, tālruņi utt.) Meklēšana – Latvija, Eiropols. Kontu un īpašuma arests. Drošības pasākumi." (Tekstā saglabāta oriģinālā pareizrakstība un interpunkcija.) Ar "5k" un "50k" domāti 5 tūkstoši un 50 tūkstoši dolāru vai eiro.

Ašurkovs un Latvijas tiesībsargājošās iestādes

Izmeklēšanā teikts, ka Ašurkovu Londonā apmeklēja Latvijas prokurors un izmeklētāji, kuri viņu iztaujāja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!