Foto: Privātais arhīvs

Pirms kāda laika Igaunijā diskusijas raisīja ieraksts sociālajā tīklā "Facebook", kura autors Konstantīns rakstīja par sev labvēlīgu apelācijas spriedumu. Sākotnēji viņam bija piespriests 80 eiro naudas sods par Krievijas karoga un Georga lentes izmantošanu savā profilā. Vai apsūdzētais patiešām agresorvalsts simboliku neizmantoja apzināti un neatbalsta Ukrainā notiekošo karu, ko tiesa nepamanīja? "Delfi.ee" vērīgāk ieskatījās šī stāsta vēsturē.

"Es esmu Konstantīns. Igaunijā dzimis un dzīvojošs Krievijas pilsonis. Man ir divas dzimtenes – Krievija un Igaunija. Mans sapnis ir miers starp šīm valstīm, cienu abas kultūras un to tradīcijas. Es neatbalstu karu, bet ticu savām tiesībām izmantot tās valsts karogu, kuras pilsonis esmu," tā sākas Konstantīna Oļegoviča (jeb Oļega dēla) Gorlova ieraksts.

Foto: Facebook

Konstantīna ieraksts par soda anulēšanu.

Konstantīns saņēmis naudas sodu par Krievijas Federācijas simbolikas – valsts karoga un Georga lentes – izmantošanu savā "Facebook" profilā. Ar advokāta Andreja Vesterinena palīdzību sodu viņam izdevās tiesā apstrīdēt.

"Inspektors Sergejs Dimša ir nervozs, tiesnesis Parts norāda uz katru trūkumu, un mēs ar Andreju smaidām, paredzot uzvaru," tā Konstantīns raksturo prāvu.

Temīda, kā zināms, ir akla: redzot procesuālos pārkāpumus, tiesa nekoncentrējās uz naudas soda tēmu – atbalstu karam Ukrainā un agresorvalsts simbolikas izmantošanu – atcēla sodu un lika policijai atlīdzināt Konstantīnam procesuālos izdevumus 450 eiro apmērā.

"Mēs esam radījuši precedentu." Novērst tiesas uzmanību izrādījās viegli

Andrejs Vesterinens, kurš pārstāvēja Konstantīna intereses, "Delfi" stāstīja, ka šis ir pirmais šāds gadījums viņa praksē un viņš ir pilnībā apmierināts ar tiesas lēmumu. Turklāt viņš uzsvēra, ka uzvarēt bija viegli, jo otra puse nebija labi sagatavojusies tiesas procesam.

"Mēs esam radījuši precedentu! Inspektoram Sergejam Dimšam, kurš tiesā pārstāvēja policijas intereses, nebija ne pierādījumu, ne argumentācijas, un protokolā bija kļūdas. Policijas inspektors uzskatīja, ka mans klients, publicējot sociālajā tīklā ierakstus ar apsveikumiem 23. februārī un 9. maijā, kā arī savā profilā izmantojot Krievijas karoga trīs krāsas, paudis atbalstu Krievijas rīcībai Ukrainā. Bet Krievijas karoga izmantošana pati par sevi pretlikumīga ir tikai tad, ja tā tiek apvienota ar atbalstu agresīvai Krievijas politikai," skaidro Vesterinens.

"Ja policija savu darbu būtu veikusi profesionāli, šī tiesas prāva nenotiktu," viņš uzskata. "Tiesnese Merle Partsa ir ļoti stingra, un, kad viņa sāka izskatīt lietu, pirmajā tiesas sēdē (no divām) viņa deva laiku inspektoram Dimšam procesuālo kļūdu labošanai. Viņš to neizdarīja. Otrajā sēdē tiesnese jautāja Dimšam, vai ir nepieciešams sodīt visus krievvalodīgos un cilvēkus ar Krievijas pilsonību, kuri svin 23. februāri. Sergejs Dimša bija neizpratnē un nevarēja atbildēt uz jautājumu," skaidro advokāts.

Stāsts izraisīja lielu ažiotāžu sociālajos tīklos. Daži lietotāji pauda prieku, ka Vesterinenam un viņa klientam izdevies "salauzt" Igaunijas tiesību sistēmu.

Foto: Facebook

Komentētāji ar entuziasmu pieņēma ziņu, ka Konstantīnam izdevies pārsūdzēt policijas inspektora uzlikto naudas sodu.

"Nekāda precedenta nebija"

Vesterinenam nepiekrīt Idas-Harju policijas pārvaldes nodaļas priekšniece Inna Toatere. Viņa uzsver, ka šis lēmums neradīja precedentu, jo tiesa lēmumu atcēla procesuālo kļūdu dēļ (izmeklētājs lēmumā bija sajaucis datumus), taču policija tiesas lēmumu nepārsūdzēs. Tiesa arī konstatēja, ka sociālajā tīklā publicēto publikāciju teksts visos procesuālajos dokumentos bija jātulko valsts valodā.

"Likums paliek spēkā: agresora simboli, tostarp Padomju Savienības karogs, Krievijas karogi, militārie simboli, formas tērpi, "Z" simboli, Georga lente un tamlīdzīgi, ir aizliegti un tos nedrīkst nēsāt vai lietot. Mēs reaģējam uz incidentiem gan pilsētvidē, gan internetā," uzsvēra Toatere.

Draugs nelaimē nepametīs, lieku neprasīs

Vesterinens atzīst, ka viņi ar Konstantīnu ir draugi gandrīz divdesmit gadus un viņš nevarēja atstāt savu draugu nelaimē. 2018. gadā viņi kopā nofotografējušies pie Igaunijas Republikas neatkarības simtgadei veltīta plakāta Brīvības laukumā. Andrejs un Konstantīns tur rokās Krievijas karogu ar uzrakstu "Uz priekšu Krievija", kurā attēlots lācis ar atvērtu muti. Fotoattēlā Andrejs ir ģērbies Krievijas karoga krāsās, un uz viņa krūtīm ir Krievijas Federācijas valsts simbols – divgalvainais ērglis.

Foto: Facebook

Andrejs un Konstantīns tur karogu Krievijas atbalstam. Fotogrāfija uzņemta futbola spēles laikā starp Krieviju un Horvātiju 2018. gadā.

Arī uz Konstantīna Gorlova krūtīm gozējas divgalvainais ērglis imperatora vainagā, ar scepteri un lodi ķepās – Krievijas ģerbonis. Ar šo foto viņš dalījies savā profilā.

Foto: Facebook

Andrejs ar cieņu un simpātijām runā par savu draugu: "Konstantīns ir spēcīgs puisis, viņš nopietni nodarbojas ar sportu un popularizē tradicionālās vērtības. Iebilst pret smēķēšanu un alkoholu. Viņam ir savs sporta klubs "Ratibor", es viņam palīdzēju kā sponsors dažos čempionātos."

Andreja dalība "Ratibor" kluba lietās ir atzīmēta reklāmas videoklipā. Jau pašos pirmajos kadros redzams viņa advokātu biroja logotips.

"Konstantīns atbalsta ģimenes vērtības, viņam patīk Krievijas vēsture un paražas. Man patīk tas, ko viņš dara," viņš saka.

Zināms, ka Vesterinena uzņēmums piedāvā parādnieku izlikšanas pakalpojumu, kas saucas "Konstantīna pakalpojums". Bet, kad "Delfi" jautāja, vai tas ir tas pats Konstantīns, kurš palīdz Andrejam darbā, Vesterinens neatbildēja: viņš iesmējās un sacīja, ka nevar atklāt detaļas. Videoklipos par izlikšanu, ko advokāts publicējis savā lapā, filmējošās personas balss ir līdzīga šī stāsta varoņa – Konstantīna – balsij.

Foto: Facebook

Andrejs Vesterinens piedāvā "Konstantīna pakalpojumu" – parādnieku izlikšanu. Vesterinens nevēlējās teikt, kurš tieši Konstantīns viņam palīdz šādu jautājumu risināšanā.

"Labāk viņus neprovocēt, ja gribam dzīvot Igaunijā"

Konstantīns sarunā ar "Delfi" stāsta, ka sūdzību par sodu iesniedzis, jo sapratis, ka neko nav pārkāpis. "Mana bilde ar Georga lenti tika publicēta 2021. gadā, vēl pirms padomju simbolu aizlieguma. Es sapratu, ka situācija ir absurda, un man ir jācīnās par savām tiesībām."

"Es pieņēmu, ka pret mani varētu būt aizspriedumaina attieksme, jo esmu zināmā mērā policijas kairinātājs: esmu Krievijas pilsonis, kuram ir ieroču atļauja līdz noteiktam laikam un kas var radīt briesmas Igaunijas sabiedrībai. Bet es neesmu bīstams," viņš apgalvo.

"Tiem, kas saskaras ar šādām situācijām (sodu par krievu un padomju simbolikas lietošanu – red.), iesaku atcerēties, kādā valstī mēs dzīvojam, kādu politiku šī valdība piekopj. Labāk vairs neprovocēt viņus, ja vēlamies turpināt dzīvot Igaunijā. Krievu patriotiem labāk klusēt, lai nesanāk nepatikšanas, kā tas notika ar mani. Tiem, kas vēlas krāsot nagus Krievijas trīs krāsās, vajadzētu pamainīt vietām krāsas, un tagad tas ir nevis Krievijas, bet gan Nīderlandes karogs, un jūs uzvarēsiet lietu," uzsver Konstantīns.

Konstantīns par sevi atklāj maz: viņa personīgajā "Facebook" lapā tikai norādīts, ka viņš mācījies Rjazaņas Augstākajā gaisa desanta pavēlniecības skolā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!