Foto: ACF, Anticorruption Foundation

Nelaiķa Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) izmeklēšanas publikācija, kurā bijušais Krievijas oligarhs Leonīds Ņevzļins apsūdzēts par uzbrukumu sērijas pasūtīšanu organizācijas vadītājiem, izraisīja skandālu un noveda pie Ņevzļina iespējamā līdzdalībnieka, bijušā krievu advokāta Anatolija Bļinova, aizturēšanas Polijā. Izmeklēšanā iesaistītas visas trīs Baltijas valstis. Lietuvā uzbruka Leonīdam Volkovam. Latvijā Ņevzļins un Bļinovs it kā esot mēģinājuši virzīt krimināllietu pret Vladimiru Ašurkovu (KAF), bet Igaunijā atrodas politiķis – KAF izmeklēšanas publicēšanas pretinieks. Tā sauktā Ņevzļingeita novilka skaidru robežu starp divām Krievijas opozīcijas nometnēm. "Delfi" skaidro, kas ir KAF un Mihaila Hodorkovska mediju impērija.

KAF 2011. gadā dibināja Aleksejs Navaļnijs un, neskatoties uz sava līdera slepkavību Krievijas cietumā šā gada martā, turpina aktīvi strādāt un noteikt Krievijas opozīcijas dienaskārtību. KAF nodarbojas ar propagandu "YouTube" kanālos (galvenokārt "Populārās politikas kanālā"), izmeklēšanu ("Aleksejs Navaļnijs", "Navaļnijs LIVE" un viņa mājaslapas kanāli, KAF līderu personīgie kanāli), Krievijas amatpersonu un oligarhu saraksta veidošanu ar mērķi noteikt pret tiem ES un ASV sankcijas (Korumpēto amatpersonu un kara izraisītāju saraksts, iesaistītas 7940 personas – red.).

Turklāt KAF koordinē savu atbalstītāju darbību: gan Krievijas teritorijā, gan ārvalstīs esošo. Neskatoties uz to, ka KAF Krievijā ir atzīta par teroristisku organizāciju (līdz ar ISIS un "Al-Qaeda"), KAF valstī joprojām ir neoficiāli atbalstītāju tīkli, un par tās popularitāti liecina Alekseja Navaļnija bēru dienā Maskavā notikusī masu demonstrācija. Organizācija tiek finansēta no privātiem ziedojumiem.

Hodorkovska impērijai atšķirībā no KAF Krievijā nav atbalstītāju tīkla. Hodorkovska vienīgo politisko organizāciju Krievijā "Atvērtā Krievija" pēc režīma vajāšanas slēdza 2021. gadā. Hodorkovska impērija, pirmkārt, ir viņa vārdā nosaukts

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!