Foto: Imago/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā Putina paziņotās izmaiņas Krievijas kodolieroču doktrīnā to padara vēl nenoteiktāku un draudīgāku. Vai pasaule pietuvojusies kodolkonfliktam? Kādēļ Putinam vajadzēja paziņot par izmaiņām doktrīnā tieši tagad? Vai Krievija izmantos kodolieročus? Vai ar to palīdzību Krievija uzvarēs Ukrainā? Jaunās kodolretorikas nozīmi "Delfi" skaidro Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Pagājušajā ceturtdienā Vladimirs Putins paziņoja par grozījumiem Krievijas kodolstratēģijā, kas lielā mērā atceļ pašreizējos ierobežojumus kodolieroču izmantošanai. Saskaņā ar pašreizējo doktrīnu pastāv tikai četri gadījumi, kad valsts drīkst izmantot kodolieročus: ja tā saņem drošticamu informāciju par ienaidnieka ballistiskās raķetes palaišanu, ja Krievijai vai tās sabiedrotajiem uzbrukts ar kodolieročiem vai citiem masu iznīcināšanas ieročiem, ja notiek postošs uzbrukums kodolinfrastruktūrai vai konvencionāla agresija apdraud pašas Krievijas valsts pastāvēšanu.

Putins sacīja, ka pēc doktrīnas izmaiņām Krievija drīkstēs izmantot kodolieročus "kritisku draudu gadījumā" gan savai, gan sabiedrotās Baltkrievijas suverenitātei, kā arī, reaģējot uz "konvencionālo raķešu un bezpilota lidaparātu masveida palaišanu" un "agresiju no valsts, kas nav kodolvalsts, bet kuru atbalsta kodolvalstis".

Kā vērtējat grozījumus Krievijas kodoldoktrīnā?

Te svarīgs ir tiešais konteksts. Paziņojums izskanējis laikā, kad notiek centieni panākt, lai Ukraina saņem atļauju uzbrukt militāriem mērķiem dziļi Krievijas teritorijā. Īstermiņā Putins nepārprotami cenšas ietekmēt diskusijas par Ukrainas nodrošināšanu ar tāla darbības rādiusa ieročiem.

Bet ir arī plašāks konteksts. Raķešu un bezpilota lidaparātu tehnoloģijas izplatās, šis process paātrinās. Krievijai acīmredzami ir sava specifiskā situācija un intereses. Domāju, šī kara kontekstā Krievijas vara nonākusi pie secinājuma,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!