Foto: Arhīva foto

Pirms 101 gada, 1923. gada jūnijā, padomju Krievijas galvaspilsētā Maskavā notika tiesas process pret Vasīliju Petrovu, baltkrievu izcelsmes alkoholiķi un maniaku, kurš dažu gadu laikā ar apbrīnojamu lietpratību bija nogalinājis 33 cilvēkus. "Delfi" skaidro, kā par pirmo padomju maniaku sauktajam vīrietim izdevās pastrādāt tik daudz nežēlīgu slepkavību un kāda bija viņa saistība ar Rīgu un Latviju.

Baltkrievu ziņu portāls "Zerkalo", aprakstot maniaka dzīvesstāstu, spriež, ka Petrovs pēc tautības, visticamāk, bija baltkrievs. Lai arī Vitebskas guberņā tobrīd ietilpa arī daļa Latgales, Petrova uzvārds un dzimšanas vieta norāda, ka viņš nebija latvietis.

Petrova dzimšanas datums arī ir neskaidrs. Parasti tiek minēts 1871. gads, bet avotos parādās arī citi dzimšanas gadi: 1868., 1877. un 1878. Petrovs piedzima daudzbērnu ģimenē, viņa tēvs bija dzelzceļnieks. Ģimenē dzēra visi: tēvs, māte, arī Vasīlija pieci brāļi. Arī pats Vasīlijs jau 15 gadu vecumā sāka pamatīgi dzert, turklāt viņš lietoja ne tikai degvīnu, bet arī denaturētu spirtu un politūru – spirta šķīdumu koksnes apstrādei.

Alkoholiķu ģimene

Kopā ģimenē bija 12 bērni, bet ne ar vienu no viņiem Vasīlijs pēcāk nebija labās attiecībās. Jurists un psihologs Sergejs Pozniševs, kurš jau vēlāk, tiesas procesa laikā, Petrovu iztaujāja, raksta, ka vīrietis ģimeni atcerējies bez siltām jūtām, pat ar aizkaitinājumu un niknumu. "Savā ģimenē Vasīlijs nesastapa sirds siltumu un īpašu gādību. Ģimene, kuru veidoja tēvs dzērājs, bērnu bars un mūžīgi dzemdējošā vai grūtniecībā esošā māte, šķiet, dzīvoja nabadzīgi un kašķīgi. Tajā valdīja pastāvīgas nesaskaņas, kas atstāja tumšu nospiedumu uz Vasīlija raksturu. Ģimenei nebija laika rūpēties par viņa audzināšanu. Viņš palika neizglītots un tā arī neapguva kādu amatu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!