Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Turpinoties karam Tuvajos Austrumos, ko aizsāka Gazas joslas teroristiskās grupas "Hamās" sarīkotais slaktiņš Izraēlā pagājušā gada oktobrī, ar bažām tiek gaidīts Izraēlas atbildes trieciens pa Irānu, kas būšot "nāvējošs, precīzs un negaidīts", kā to raksturoja aizsardzības ministrs Joavs Galants. Izraēla sarežģītiem triecieniem Islāma Republikā gatavojusies 20 gadus, šim mērķim nežēlojot dolārus.

Gadu pēc 2023. gada 7. oktobra iebrukuma sāktais karš reģionā nav rimis joprojām. Līdzās militārajai operācijai Gazas joslā ar mērķi sagraut "Hamās" militāro potenciālu, oktobra sākumā Izraēla paziņoja arī par sauszemes operācijas sākšanu Libānas dienvidos, lai vērstos pret radikālo grupējumu "Hezbollah", kas veic uzbrukumus Izraēlas ziemeļiem.

Taču satraucošākā eskalācija aizvadītā gada laikā bija vēsturē pirmā Irānas tiešā vēršanās pret Izraēlu, raidot pret ebreju valsti simtiem raķešu. Otro reizi Irāna raķetes palaida 1. oktobrī, atbildot uz Teherānas sponsorētā Libānas šiītu grupējuma līdera Hasana Nasrallas un Irānas Revolucionārās gvardes komandiera Abasa Nilforošana nogalināšanu triecienā Libānas galvaspilsētā Libānā.

Gan Izraēlas amatpersonu paziņojumi, gan mediju ziņotais liecina, ka Izraēlas atbilde uz otro Irāna uzbrukumu varētu būt daudz nopietnāka.

Izraēla iespējamiem triecieniem Irānā ir gatavojusies 20 gadus, tam tērējot miljardiem dolāru. Šie gatavošanās darbi ietver arī īpašas munīcijas izstrādi, lai spētu vērsties pret nocietinātiem pazemes objektiem, kā arī spētu veikt uzbrukums lielā attālumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!