'Delfi' žurnāliste saņem prestižo Vestfālenes miera balvas stipendiju
Pirmdien, 20. martā, tika piešķirtas Baltijas Mediju izcilības centra (BMIC) un Vācijas sabiedriskā medija "Deutsche Welle" apmācību institūcijas "Deutsche Welle Akademie" organizētā konkursa "Vestfālenes miera balvas stipendijas jaunajiem žurnālistiem". Par vienu no divām šī gada stipendiātēm kļuvusi "Delfi" nacionālo ziņu žurnāliste Sarmīte Gaidule.
Stipendiju pasniegšana tika uzticēta Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektorei Guntai Slogai. Kā atklāja Sloga, šogad konkursā piedalījās pieci kandidāti, konkurence bijusi sīva, jo visi pieteiktie temati bijuši pietiekami aktuāli. Par labākajiem šoreiz izraudzīti divi pretendenti – Sarmīte, kura veidos rakstu sēriju par psihisko veselību Latvijā un Eiropas Savienībā, un Latvijas Radio žurnāliste Agnija Lazdiņa, kura veidos sižetu sēriju par Latvijas un citu Eiropas valstu seksuālo minoritāšu pārstāvjiem un viņu tiesībām.
"Uzskatu, ka šī stipendija man būs lieliska iespēja izmēģināt savus spēkus un vairāk izaicināt sevi profesionālajā lauciņā. Projekta rakstu veidošana palīdzēs izkāpt no komforta zonas un neļaus "aizsēdēties birojā", jo došos komandējumos uz Briseli, Tallinu un Viļņu, lai veiktu intervijas un ievāktu informāciju rakstiem," uzsver "Delfi" nacionālo ziņu nodaļas žurnāliste Sarmīte Gaidule.
Pateicoties stipendijai, tiks veidota rakstu sērija par psihisko veselību. To "Delfi" varēs lasīt rudenī. "Šo tēmu izvēlējos, jo Covid-19 pandēmijas laikā cilvēkiem pasliktinājās mentālā veselība, ko apliecina arī veiktie pētījumi. Projekta ietvaros veidošu četras padziļinātas publikācijas, kurās, uzklausot cilvēku stāstus un ekspertu komentārus, tiks analizēts, kāda situācija psihiskās veselības jomā ir Latvijā un Eiropā. Stipendijas saņemšana ir tikai pats sākums, tagad priekšā ir lielākais darbs," stāsta Gaidule.
Aicinām uzzināt vairāk par Sarmīti autora video intervijā, kurā viņa stāsta par to, kas viņai ir svarīgi gan darbā, gan ārpus tā. Tāpat aicinām iepazīties ar Sarmītes veidotajām publikācijām viņas autora lapā.

Pieteikties stipendijai vienu reizi gadā var žurnālisti vecumā līdz 28 gadiem, kuru darbavieta ir kāds no Latvijā reģistrētajiem medijiem un kuri vēlas veikt padziļināti analītisku pētījumu vai arī īstenot multimediālu projektu par kādu Latvijā svarīgu aktualitāti ekonomikas, politikas, sociālās vai kultūras politikas jomā, kas apskatīta arī Eiropas Savienības kontekstā.

"Vestfālenes miera balvas stipendija jaunajiem žurnālistiem" tiek piešķirta ceturto reizi – kopš 2018. gada, kad bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis saņēma Latvijai piešķirto "Vestfālenes miera balvu". Jauno žurnālistu konkursa uzvarētājam piešķirtā stipendija ietver finansējumu projekta īstenošanai līdz 3000 eiro apmērā, kā arī Latvijā vadoša un starptautisku pieredzi ieguvuša žurnālista konsultācijas un mentoringu.

Konkursa žūrijā bija LTV ārzemju ziņu redaktore Ina Strazdiņa, BMIC izpilddirektore Gunta Sloga un LTV atbildīgā satura redaktore ziņu, informatīvi dokumentālajiem un sporta raidījumiem un pasniedzēja Vikija Valdmane-Rozenberga.