Foto: Screenshots / Social media & Det danske kongehus

Maija vidū sociālajos tīklos tika izplatīts video, kurā, kā apgalvots, esot redzams Dānijas karalis Frederiks X uz kādas Kopenhāgenas centrā esošas savrupmājas balkona, paužot atbalstu propalestīniešu demonstrantiem, kas tobrīd gājuši garām pa ielu. Pārbaudām, kas redzams video.

Video 11. maijā parādījās Krievijas propagandista Vladimira Solovjova "Telegram" kanālā. "Dānijas karalis Frederiks X ar Palestīnas karogu sveic Kopenhāgenā notiekošo demonstrāciju solidaritātei ar Gazas joslu un Palestīnu," teikts ierakstā. Video publicēja arī Krievijas laikraksts "Izvestija" un Turcijas laikraksta "Yeni Şafak" krievu valodas versija, un tas plaši izplatījās sociālajos tīklos dažādās valodās.

Frederiks X karaļa tronī sēdās janvārī pēc savas mātes Margrētes II abdikācijas. Tīmeklī netrūkst fotogrāfiju, kurās var redzēt, kā jaunas karalis izskatās. Salīdzinot šīs fotogrāfijas ar videoklipā redzamajiem kadriem, ir skaidrs, ka Palestīnas karoga vicinātājs nebūt neizskatās pēc monarha. Turklāt karalis parasti nēsā bārdu, savukārt video varonis ir ar gludi skūtu vaigu.

noskaidroja BBC žurnālists Šajans Sardarizadehs, video patiesībā nemaz nav uzņemts Kopenhāgenā, kā tas apgalvots daudzos nepatiesajos ierakstos, bet gan Zviedrijas pilsētā Malmē. To var saprast pēc kadrā iemūžinātās ēkas fasādes (tā atrodas Slottsgatan ielā 30), kā arī pēc blakus esošajām ēkām. Uz līdzās esošās mājas arī redzams uzraksts zviedru valodā "Malmes meiteņu vidusskola" – iestāde, kas šajā ēkā darbojās līdz 20. gadsimta vidum.

Foto: screenshots / Provereno

9. maijā Malmē notika protests pret Izraēlas dalību šajā pilsētā notikušajā "Eirovīzijas" dziesmu konkursā. Demonstranti ar Palestīnas karogiem devās gājienā pa Malmes ielām, saskaņā ar policijas aplēsēm akcijā piedalījās aptuveni 10 000 cilvēku.

Vīrieti, kurš no balkona sveica gājiena dalībniekus un vicināja palestīniešu karogu, iemūžināja paši protestētāji – vienu no šiem ierakstiem atrada projekta "Provereno" faktu pārbaudītāji. Savukārt "France 24" žurnālisti konkrētā vīrieša attēlu uz tā paša balkona atrada Turcijas televīzijas kanāla "TRT Haber" tīmekļa vietnē publicētā reportāžā par Malmē notikušo demonstrāciju.

Frederiks X nesen apmeklēja Zviedriju pēc karaļa Kārļa XVI Gustava ielūguma, taču vizīte notika jau 6.– 7. maijā, un tikai Stokholmā. Arī Dānijas karaliskās ģimenes birojs komentārā Spānijas faktu pārbaudes projektam "Newtral" apstiprināja, ka videoierakstā nav redzams Dānijas monarhs.

Tādējādi, pretēji sociālajos medijos apgalvotajam, Dānijas karalis nav sveicis Palestīnas atbalsta demonstrācijas dalībniekus un nav plivinājis Palestīnas karogu. Turklāt tīmeklī izplatītais video ar vīrieti, kurš uzdots par Frederiku X, patiesībā uzņemts Zviedrijas pilsētā Malmē, nevis Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!