Foto: screenshot

Sociālajos tīklos ir izplatījies kāds video, kurā redzams vīrietis augstpapēžu kurpēs, bet pavadtekstā apgalvots, ka tā ir augsta ranga Ziemeļatlantijas alianses (NATO) militārpersona. "Delfi" pārbaudīja, kas patiesībā ir attēlā redzamais kungs.

27 sekundes garajā video ir filmēts kungs, kurš izkāpj no automašīnas. Viņš ir ģērbies baltā kreklā, melnā kaklasaitē, pelēkos svārkos un kurpēs uz augsta papēža. Nogājis dažus metrus uz vienu pusi, vīrietis pagriežas pret kameru un tad defilē un pozē. Šajā laikā ārpus ekrāna fonā dzirdami smiekli.

Šo videoklipu ar nosaukumu "NATO vecākais virsnieks" 14. jūnijā publicēja lieli krievu valodā rakstoši "Telegram" kanāli "Voblya" (146 000 skatījumu uz raksta tapšanas brīdi) un "Šeih Tamir" (126 000 skatījumu). Ar līdzīgiem komentāriem video izplatījuši arī sociālā medija "Facebook", mikroblogošanas vietnes "X" un citu sociālo tīklu lietotāji, pārpublicējot to savos profilos.

Izmantojot "Google" reversās attēlu meklēšanas rīku, mēs noskaidrojām, ka strauju popularitāti guvušajā video redzamais vīrietis ir biežs sociālo tīklu ierakstu varonis. Daļa interneta lietotāju video ar viņa piedalīšanos izmanto humoristiska satura veidošanai, bet citi pauž sašutumu par "jauno vīriešu modi, kas ienākusi Eiropā". Vēl citi pauž nožēlu, ka ir "zaudējuši čali". Par šo vīrieti ir rakstījuši arī plašsaziņas līdzekļi, tostarp igauņu izdevums "Postimees".

Virknē šādu publikāciju ir atklāts augstpapēžu kurpēs autā vīrieša vārds – viņš ir Marks Braiens. Kungam ir diezgan populārs profils sociālajā tīklā "Instagram" (595 tūkstoši sekotāju) un "TikTok" (215 tūkstoši sekotāju). Arī lielākajā daļā paša publicēto fotogrāfiju un video Braiens redzams svārkos un sieviešu kurpēs.

Tieši "TikTok" 2023. gada jūlijā Braiens publicējis video, kuru interneta lietotāji izplata ar piebildi par "vecāko NATO virsnieku". Oriģinālajā video aizkadrā nekādi smiekli nav dzirdami. Tomēr blogeris nekādā veidā nav saistīts ar Ziemeļatlantijas aliansi.

Dažu pēdējo gadu laikā Braiens kļuvis par varoni vairākās lielās glancēto žurnālu, piemēram, vācu "Vogue" un austrāliešu "Harper's Bazaar" publikācijās. Komunikācijā ar žurnālistiem viņš ir atklājis galvenos savas biogrāfijas faktus. Braiens ir 64 gadus vecs. Viņš ir uzaudzis ASV Teksasas štatā un kurpes ar augstiem papēžiem sācis nēsāt jau augstskolas studiju laikā.

"Tajā laikā es tikos ar meiteni, kura bija tāda paša auguma kā es, bet viņai patika valkāt augstpapēžu kurpes, tāpēc es vienmēr biju mazliet īsāks. Kādu dienu pēc skolas mēs kopā devāmies mājās, skatījāmies televizoru, paēdām un kādā mirklī sākām dejot. Bija smieklīgi, kad viņa man teica: "Kāpēc tu nevalkā augstpapēžu kurpes, ja tiešām vēlies būt garāks?" Sacīts – darīts. Lai cik tas dīvaini nebūtu, mums bija vienāds apavu izmērs. Kad es pirmo reizi uzmērīju kurpes uz augstiem papēžiem, man patika, kā es tajās jutos. Taču daudzu iemeslu dēļ, tostarp mana darba, daudzus gadus par to es vairs nedomāju," atceras Braiens.

Pēc tam viņš veidoja karjeru robotikas jomā un, kā pats saka, vairāk nekā 30 gadus pavadīja "uzvalku un kaklasaišu pasaulē". 2010. gadā Braiens (kā raksta "Vogue", "mīlestības dēļ") pārcēlās uz Štutgartes priekšpilsētu Vācijā. Vēl pēc pieciem gadiem, guvis pilnīgu atbalstu no savas pašreizējās sievas, amerikānis nolēmis vilkt augstpapēžu kurpes, ejot uz darbu.

"Mani kolēģi jokoja: "Kādu dienu Marks uzvilks kleitu. Viņi nezināja, ka es to patiešām izdarīšu 2018. gadā," sarunā ar britu tabloīdu "The Mirror" atcerējās Braiens (tomēr vēlāk viņš priekšroku deva svārkiem). Vēl pēc dažiem gadiem viņš kļuva par sociālo tīklu zvaigzni, sāka fotografēties glancētiem žurnāliem un pat piedalīsies Parīzes modes nedēļā.

"Lielākā daļa cilvēku, kurus satieku, ir pārliecināti, ka es esmu gejs, un ļoti uzvelkas, kad es sevi saucu par heteroseksuālu vīrieti. [...] Tas neatbilst modelim, pie kura viņi vēlas mani pieskaitīt, pamatojoties uz manu izskatu. Tas, ka vīrietim patīk valkāt sieviešu drēbes, nenozīmē, ka viņš noteikti ir homoseksuāls vai transseksuāls, tās ir pilnīgi atšķirīgas lietas," uzsver Braiens, kurš ir arī trīs bērnu tēvs.

Attiecīgi 2024. gada jūnijā popularitāti guvušais video ar nosaukumu "NATO vecākais virsnieks" patiesībā publicēts jau iepriekšējā vasarā un tā autors ir Vācijā dzīvojošs amerikānis, kuram nav nekāda sakara ar Ziemeļatlantijas aliansi jeb NATO. Vīrietis guvis slavu sociālajos tīklos ar to, ka valkā svārkus un augstpapēžu kurpes kombinācijā ar žaketēm, krekliem un citiem lietišķās vīriešu garderobes elementiem.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!