Foto: social media

Sociālo mediju lietotāji dalās ar milzīga kalmāra fotogrāfiju, kas, kā tiek apgalvots, nesen izskalots kādā ASV pludmalē. "Delfi" pārbaudīja, no kurienes šis attēls uzradies.

22. jūnijā sociālajā tīklā Facebook grupa "Incredible World" publicēja kolosāla izmēra kalmāra attēlu. "Šodien izmetās Džeksa pludmalē uz ziemeļiem no mola," teikts attēla aprakstā. Ieraksts ir izpelnījies vairāk nekā 7700 "patīk" atzīmes un 1000 reizes pārpublicēts citos profilos. Ar šo pašu attēlu dalījās arī citās "Facebook" grupās.

Foto: screenshot

Publikācijā norādīts, ka attēls uzņemts 21. jūnijā kādā Džeksas pludmalē. Iespējams, ka ar to ir domāta kāda no pilsētas pludmalēm Floridas štata Džeksonvilā. Tomēr ne reģionālajā, ne arī valsts mēroga amerikāņu presē mums neizdevās atrast ziņas par šādu neparastu notikumu.

Turklāt internetā tika izplatīta tikai viena jūras radījuma fotogrāfija, lai gan milzu kalmāra parādīšanās pludmalē normāli būtu piesaistījusi plašu vietējo iedzīvotāju un mediju uzmanību, un daudzi to būtu fotografējuši ar viedierīcēm.

Izmantojot "Google" reversās attēlu meklēšanas rīku, attēlu izpētīja faktu pārbaudītāji no projekta "Snopes" un aģentūras "dpa". Viņi atklāja, ka fotogrāfija pirmo reizi publicēta 1. jūnijā. To kā daļu no slaidšova vietnē "Instagram" publicējis kāds lietotājs kontā ar nosaukumu "best_of_ai_". Ilustrāciju izlasi papildina, kā uzsver pats autors, izdomāts stāsts par milzu kalmāra ierašanos kādā pludmalē.

Foto: screenshot

Konta nosaukumā lietotais "AI" ir mākslīgā intelekta saīsinājums no angļu valodas "artificial ingelligence", proti, "mākslīgais intelekts". Šī "Instagram" lietotāja profila aprakstā teikts, ka viņš "eksperimentē ar dažādiem mākslīgā intelekta pakalpojumiem, tēmām un stiliem" un publicē rezultātus kopā ar nelielām teksta skicēm.

Tādējādi tīmeklī popularitāti guvušais attēls ir izveidots ar mākslīgā intelekta rīku palīdzību un papildināts ar atbilstošu autora atrunu. Tomēr daudzi interneta lietotāji pēc tam šo attēlu sāka izplatīt kā īstu fotogrāfiju.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!