Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Jūlija vidū Krievijas mediji un Telegram kanāli aktīvi izplatīja video, kurā ASV prezidents it kā kļūdās un ziņo NATO ģenerālsekretāram, ka viņš pārgulējis ar viņa sievu. "Delfi" pārbaudīja, vai šīs publikācijas ir patiesas.

No 9. līdz 11. jūlijam Vašingtonā notika NATO sammits. 10. jūlijā Krievijas mediji ziņoja: vienā no foruma pasākumiem ASV prezidents Džo Baidens, stāvot uz vienas skatuves ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, paziņoja, ka gulējis ar viņa sievu, bet pēc tam lūdzis kolēģim piedošanu.

"Komsomoļskaja Pravda" par to izdeva rakstu ar virsrakstu "Baidens cenšas pierādīt savu veselību uz Stoltenberga sievas rēķina: NATO ģenerālsekretārs sasprindzis", bet "Moskovskij Komsomoļec" publikācija par šo tēmu saucas "Vecais Baidens pārsteidza aizejošo NATO ģenerālsekretāru Stoltenbergu". Līdzīgas publikācijas (daži autori norāda, ka ASV līderis pārteicies) parādījās vietnēs EADaily, News.ru un Regnum, un tematiski sižeti tika rādīti "Pirmajā kanālā" un "Piektajā kanālā".

Neilgi pirms tam ziņa plaši izplatījās Telegram — saskaņā ar TGStat datiem, ieraksti par iespējamo Baidena paziņojumu sasniedza vairāk nekā 10 miljonus skatījumu. Īpaši par šo tēmu publicēja kanāli "Topor 18+" (2,5 miljoni skatījumu šī raksta rakstīšanas brīdī), "Prjamoj Ēfir" (769 000), "Dmitrijs Nikotins" (374 000), "Pozdņakov 3.0" (354 000), "Rossija Seičas" (232 000), "Luka Ebkov" (199 000), "Nabljudatelj" (187 000), "Putin v Telegram" (187 000), "Pravdivosti" (184 000), "Bladsiker 2.0" (184 000), "Šejk Tamir" (136 000), "Ivans Utenkovs | Vsjeh Obnjal" (124 000), "Ateo Blacked" (119 000), "Ukraina.ru" (111 000), "Kirills Fjodorovs / Vojna Istorija Oružie" (104 000) un "Tri Bogatirja i Zelenskijs narkoman" (103 000).

Foto: screenshot

Telegram ierakstiem ir pievienots 14 sekunžu video. Video Baidens un Stoltenbergs stāv fonā ar NATO Vašingtonas samita simboliku, un, kā izriet no vīrusu ierakstiem, ASV līderis saka: "Es vadīju aliansi cauri vienam no svarīgākajiem brīžiem tās vēsturē. Saprotu, ka... nodarbojoties ar seksu ar jūsu sievu, es personīgi lūdzu jums palikt amatā. Piedodiet man." Pēc tam zālē dzirdami smiekli. Telegram kanālu autori apgalvo, ka ASV prezidents teica vārdu "fucking" (nodarboties ar seksu) vietā "talking" (runāt).

NATO samita ietvaros notika svinības par godu šī militārpolitiskā bloka 75 gadu jubilejai. Viens no pasākumiem notika 9. jūlijā Mellon Hall, kur 1949. gadā pārstāvji no divpadsmit valstīm parakstīja alianses izveides līgumu. Ieraksts ir pieejams Baltā nama oficiālajā YouTube kanālā.

Sākumā ar īsu runu uzstājās Stoltenbergs, pēc tam pie tribīnes iznāca Baidens. Pēc aptuveni desmit minūtēm runas ASV prezidents aicināja Stoltenbergu uz skatuves. Baidens pateicās Stoltenbergam par desmit gadu darbu amatā un pasniedza viņam augstāko ASV civiliedzīvotāju apbalvojumu — Prezidenta brīvības medaļu.

Baltā nama kanāla ierakstā Baidens runā par Stoltenberga sievu 29:42 minūtē. Neskatoties uz senajām (un ar vecumu pastiprinātajām) problēmām ar stostīšanos, ASV prezidents diezgan skaidri saka: "Godātais ģenerālsekretār, jūs vadījāt šo aliansi cauri vienam no nozīmīgākajiem tās nākotnes periodiem. Es saprotu, ka tieši es, kā mēs runājām ar jūsu sievu (as I was talking to your wife — red. "Pārbaudīts"), lūdzu jūs turpināt pildīt savus pienākumus. [Baidens ietur pauzi, smaida un uzsmaida, pēc tam liek roku uz sirds] Piedodiet man..." Šeit svētku viesi jau smejas.

Jautājums ir tāds, ka Stoltenbergs, kurš kļuvis par NATO ģenerālsekretāru 2014. gadā, plānoja atstāt amatu vēl 2022. gadā un pat bija iepriekš apstiprināts Norvēģijas Bankas vadītāja amatam, bet piekrita palikt NATO uz gadu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un Zviedrijas un Somijas pieteikumu uzņemšanai aliansē. Tad norvēģis plānoja aiziet 2023. gadā, bet, kā rakstīja mediji, atsaucoties uz avotiem, militārā bloka dalībvalstīm neizdevās vienoties par viņa pēcteci. Beigu beigās Stoltenbergs atstās savu amatu šī gada 1. oktobrī — jūnijā NATO valstis par nākamo ģenerālsekretāru apstiprināja bijušo Nīderlandes premjerministru Marku Rutte.

Vīrusu ierakstos Telegram tiek izmantots video ar amerikāņu televīzijas kanāla Fox News simboliku. Tās vietnē ir publicēts fragments no 9. jūlija ar Baidena runu NATO sammitā — ASV prezidents, atsaucoties uz mēģinājumiem pārliecināt Stoltenbergu palikt amatā, diezgan skaidri izrunā vārdu savienojumu "was talking". Tas pats ir dzirdams NBC kanāla ierakstā. Tāds pats darbības vārds ir izmantots Baltā nama vietnes stenogrammā, kurā atspoguļotas Baidena kļūdas (piemēram, savā runā viņš Ukrainu nosauca par "Uraine" Ukrainas vietā).

Kā norāda The Insider, sākotnēji ziņa par ASV prezidenta "atzīšanos" intīmās attiecībās NATO ģenerālsekretāram izplatījās starp Donalda Trampa atbalstītājiem. Jo īpaši Krievijas "Pirmais kanāls" savā ēterā parādīja rullīti, ko Ohaio politiķis Dž. R. Madžeuskis publicēja TikTok. Video, kas tika ievietots 9. jūlija vakarā pēc ASV laika (10. jūlijā plkst. 3:31 pēc Maskavas laika), šī raksta rakstīšanas brīdī bija savācis gandrīz 11 miljonus skatījumu.

Tātad, nav nekādu pierādījumu tam, ka Baidens NATO samita laikā Stoltenberga klātbūtnē paziņoja, ka nodarbojies ar seksu ar viņa sievu. Pirmie par ASV prezidenta pikanto pārteikšanos sāka runāt viņa pretinieka atbalstītāji gaidāmajās vēlēšanās no republikāņu partijas. Viņu apgalvojums, ko vēlāk pieņēma Krievijas mediji un Telegram kanāli, balstās uz ASV līdera specifisko dikciju, iespējamām skaņu ieraksta izkropļojumiem un (visticamāk) ļaunprātīgu manipulāciju.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!