Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš Krievijas sāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā šīs valsts prezidents Volodimirs Zelenskis neapšaubāmi ir bijis viens no redzamākajiem pasaules līderiem. Viņš palika Kijivā invāzijas drūmākajās dienās 2022. gada pavasarī un turpina cīnīties par pasaules atbalstu savai valstij. Nav brīnums, ka viņš arī ir iecienīts Kremļa propagandas un dezinformācijas mērķis, apsūdzot viņu gan narkotiku lietošanā, korupcijā un neleģitimitātē.

Krievijas propaganda kopumā jau ilgstoši (vismaz kopš 2014. gada) un aktīvi vēršas pret Ukrainu, izvēršot karu ne tikai ar ieročiem, bet arī informācijas laukā. To, ka liela daļa Maskavas propagandas tagad darbojas tieši Ukrainas virzienā, atzīst arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) direktors Māris Cepurītis. "Un līderu diskreditācija ir viens no Krievijas informatīvo kampaņu mērķiem," viņš norāda. To mēs jau esam redzējuši, piemēram, Francijas līdera Emanuela Makrona gadījumā.

Nesen dezinformatori izplatīja viltus stāstu, ka Zelenskis nopircis Lielbritānijas karaļa Čārlza III villu. Jūlijā arī melīgi tika apgalvots, ka Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska Parīzē iegādājusies, 4,5 miljonus eiro vērtu "Bugatti" automašīnu. Tā ir tikai daļa sadomāto stāstu par Zelenski un izšķērdīgu dzīvesveidu laikā, kad Ukraina saņem ārvalstu palīdzību cīņai par izdzīvošanu, jeb mēģinājumi attēlot Ukrainas vadību kā dziļi korumpētu un neuzticamu.

"Pret Zelenski un viņa ģimeni mērķēto dezinformāciju var izskaidrot ar centieniem mazināt Zelenska popularitāti Ukrainā un starptautiski. Ja Putins kopš kara sākuma ir nonācis faktiskā starptautiskajā izolācijas, vismaz no Rietumu partneriem, tad Zeļenskis ir aktīvs dalībnieks starptautiskajās sanāksmēs. Arī spēja pulcēt 100 valstu un starptautisko organizāciju pārstāvjus Jūnijā notikušajā Ukrainas miera samitā ir Zeļenska un Ukrainas un rietumu diplomātu veiksmes stāsts." Krievijas dezinformatori aktīvo vēršanos pret Ukrainas prezidentu portālam "Delfi" skaidro APPC vadītājs.

Politologs norāda, ka, mērķējot uz ukraiņu iekšējo auditoriju, dezinformatori, piemēram, ar stāstu par "Bugatti" cenšas izmantot Ukrainas sabiedrībai svarīgu tēmu – korupciju. "Tas apvienojumā ar citiem izplatītajiem naratīviem, ka, piemēram, Zeļenskis tikai izpilda ASV norādes un tiks nomainīs, kad tās beigs pildīt, ir paredzētas lai iekšpolitiski mazinātu prezidenta, un netieši arī politiskās elites leģitimitāti," secina pētnieks.

Cepurītis atzīmē interesantu niansi, ka līdzīga satura vēstījumi par Zelenski adresēti arī Krievijas iekšējai auditorijai. Tas liek domāt, ka Krievijas režīms tiecas kontrolēt Zelenska popularitāti pašā Krievijā, spriež politologs. Tāpat šo naratīvu iekšēja izplatīšana kalpo arī par rīku vēstījumu tālākai izplatīšanai tieši krievvalodīgajās auditorijās, piemēram, tā saucamajā NVS telpā.

Nav šaubu par to, ka Krievijas kampaņa pret Ukrainas vadību paredzēta arī plašai starptautiskai auditorijai, cenšoties ietekmēt sabiedrību attieksmi pret Ukrainu un attiecīgi potenciālo vai jau notiekošo palīdzības sniegšanu. Uz koordinētas informācijas kampaņas esamību norāda vairāku valstu mediju un faktu pārbaudītāju kopīgs pētījums, kurā secināts, ka vieni un tie paši naratīvi par Ukrainas līderi parādās ģeogrāfiski dažādās vietās, dažādās valodās un formātos. Turklāt vairākos gadījumos ir pierādījumi par Krievijas iesaisti šo stāstu izplatīšanā, tostarp iesaistot Krievijas vēstniecību sociālo mediju kontus.

Kādas tad ir dažas no pēdējo gadu viltus ziņām par Zelenski? Piemēram, stāsti par dārga nekustamā īpašuma vai luksusa preču iegādi nebūt nav jaunums, tāda dezinformācijai jau ir pieredzēta tikai citā izpildījumā – Anglijas vietā īpašums Floridā, bet "Bugatti" vietā jahtas. Turpmāk dažu viltus stāstu piemēri.

"Kokaīna enerģija"

Ne tikai prokremliskie mediji, bet pašā augstākajā Krievijas varas līmenī no diktatora Vladimira Putina mutes Kijivas vadība ir saukta gan par "nacistiem", gan "narkomāniem". Diktators tā izteicās ari otrajā pilna mēroga iebrukuma dienā, apgalvojot, ka "neonacistu un narkomānu banda" par ķīlniekiem sagrābusi visu ukraiņu tautu (video).

Narkomānijas tēmai "pierādījumus" piemeklēja arī dezinformatori, 2022. gada maijā izplatot kādu video, kurā Zelenskis it kā atzīst kokaīna lietošanu un slavē to kā "enerģijas lādiņu visai dienai".

Žurnālisti, tostarp no aģentūrām "Reuters" un AP, gan ātri pierādīja, ka video ir safabricēts. Faktu pārbaudītāji atklāja, ka video ar angļu valodas subtitriem samontēts no 2019. gada video intervijas medijam "Ukrainskaya Pravda", kad Zelenskis bija prezidenta amata kandidāts. Žurnālists intervijā patiešām jautāja, vai kandidāts lieto narkotikas. Uz ko īstajā intervijā Zelenskis atbildēja: "Neticami! Nē, es sēžu uz kaut kā balta, bet tas ir krēsls. Tas nav kokaīns. Es nelietoju narkotikas."

Pēc tam intervijā Zelenskis stāsta, ka viņam ļoti garšo kafija un patīk tās smarža. Koriģētajā video šis fragments pārveidots, Zelenskim it kā slavējot kokaīnu. Dezinformatoru viltotajā video politiķis arī it kā uzteic kokaīnu un iesaka to lietot arī citiem – te pārveidots cits intervijas fragments, kurā Zelenskis runā par sportu. "Šī ir rutīna, kurai es sekoju. Es ceļos pulksten 7.00, vedu pastaigā suni un sportoju. Kam domāts sports? Tas ir pienākums pret sevi. Tas dod enerģiju visai dienai," oriģinālajā intervijā saka Zelenskis.

Māja Floridā

Karaļa Čārlza III nams nav vienīgais nekustamais īpašums, kura pirkšanu dezinformatori piedēvējuši Zelenskim. 2022. gadā sociālajos tīklos izplatījās stāsts, ka Ukrainas prezidents par 35 miljoniem dolāru nopircis savrupmāju Floridā. Minētajiem apgalvojumiem gan nebija pilnīgi nekādi pierādījumi

Faktu pārbaudītājiem pēc ierakstiem pievienotās mājas attēla izdevās atrast informāciju par šo ekskluzīvo villu. Atklājās, ka 2022. gada 6. jūnijā nekustamo īpašumu brokera "ONE Sotheby’s International Realty" šī māja joprojām bija norādīta kā pieejama pircējiem par 11,5 miljoniem dolāru. To, ka villa tobrīd nebija pārdota, portugāļu faktu pārbaudītājiem "Poligrafo" tobrīd apstiprināja arī kompānijas pārstāvis.

Gebelsa villa

Dezinformatori Zelenskim piedēvējuši vēl kādas mājas iegādi. "YouTube" kādā video apgalvots, ka Ukrainas prezidents 2023. gada oktobrī par astoņiem miljoniem eiro nopircis villu, kas savulaik piederējusi nacistiskās Vācijas propagandas ministram Jozefam Gebelsam. Ticamības radīšanai ierakstā rādīti it kā iegādes dokumenti un apgalvots, ka informācija iegūta no nekustamo īpašumu kompānijas "Berliner Immobilienmanagement GmbH" (BIM), kas pārdodot šo māju, darbinieka.

To, ka šie dokumenti ir viltoti un stāsts izdomāts, raidsabiedrībai BBC apliecināja gan kompānijā BIM, gan vietējās varasiestādes. Pirmkārt nav noticis neviens darījums ar šo īpašumu, otrkārt – valstij nemaz nav nodoma šo nacistu darboņa brīvdienu villu pārdot privātpersonām, lai tas nenonāktu galējo labējo aktīvistu rokās.

40 000 iepirkumiem Parīzē

2022. gadā no 12. līdz 14. decembrim Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska bija vizītē Parīzē, kur Elizejas pilī tikās ar Francijas prezidenta kundzi Brižitu Makronu (arī Makrona nav aizmirsta dezinformatoru teorijās). Pēc šīs vizītes sociālajos tīklos dažādās valodās izplatījās apgalvojumi, ka Zelenska stundas laikā Parīzes veikalos iztērējusi 40 tūkstošus dolāru laikā, kad "Ukraina pieprasa naudu no ASV".

Vairākos šādos ierakstos izmantots ekrānuzņēmums no kāda raksta internetā, kurā publicēts šis apgalvojums, neprecizējot ziņas avotu. Kā izpētīja laikraksts "Neewsweek", šī publikācija ar virsrakstu "Zelenska sieva iztērējusi 40 000 dolāru iepērkoties Parīzē, vienlaikus pieprasot ASV vairāk naudas Ukrainai" parādījusies faktu pārbaudītājiem jau labi zināmā viltus ziņu portālā "NewsPunch". Šī vietne savā rakstā arī nemin informācijas avotu, vien ievietojusi kāda "SGM World News" "X" ierakstu, kurā nekāda plašāka informācija un avoti arī nav sniegti.

"SGM World News" "X" konta aprakstā norādīta saite uz vietni ar nosaukumu "Sunderland Global Media". Šajā resursā vienīgā norādītā kontaktinformācija ir e-pasts, bet saturā raksts par Zelenska sievas ieprikšanos Parīzē nemaz nav atrodams. Vietnē "Linkedin" pēc šāda nosaukuma atrodams tikai viens SGM darbinieks – kāda Anna Pavlova, kas esot ""Mc Donalds" stāva vadītāja Floridā un nepilna laika žurnāliste uzņēmumā "Sunderland Global Media"", konstatēja "Neewsweek".

Attiecīgi apgalvojumiem par Zelenskas tēriņiem Parīzē nav nekādi pierādījumi, turklāt šīs apsūdzības publicētas apšaubāmos avotos bez kādām pārbaudāmām atsaucēm.

Divas jahtas kara laikā

2023. gada beigās sociālajos medijos izplatījās apgalvojumi, ka Zelenskis ar divu "tuvāko līdzstrādnieku" starpniecību oktobrī iegādājies divas luksusa jahtas – vienu Abū Dabī Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) un otru Antibā, Francijā, samaksājot kopā 75 miljonus dolāru. Ierakstus papildināja "pierādījumi" – it kā jahtu iegādi apliecinošu dokumentu attēli.

Šīs ziņas 2023. gada decembrī guva plašu ievērību, bet vairāki mediji konstatēja, ka tās neatbilst patiesībai. Gan jahtas "My Legacy", gan "Lucky Me" pārdošanu organizējošie uzņēmumi "Burgess" un "BehneMar" aģentūrai AP un projektam "Logically Facts" apstiprināja, ka izplatītie jahtu iegādes dokumenti nav īsti, bet jahtas 2023. gada nogalē joprojām bija pārdošanā.

Raidsabiedrība BBC izceļ, ka viens no šīs dezinformācijas pirmavotiem bija portāls ar nosaukumu "DC Weekly", kas, pretēji nosaukumam, nav bāzēts ASV galvaspilsētā un nepublicē regulāras iknedēļas ziņas. Šis resurss pārpublicē dažādu citu avotu ziņas, pārrakstot tās ar mākslīgā intelekta rīkiem, un izmantojot izdomātus žurnālistu vārdus, secinājuši pētnieki. Starp pārrakstītiem stāstiem parādās arī apšaubāmi "oriģinālgabali", piemēram, stāsts par jahtām.

Zīmīgi, ka "DC Weekly" ir izveidojis bijušais ASV karavīrs un policists Džons Marks Dougans, kurš 2016. gadā pārcēlās uz Krieviju, kur kļuva par "žurnālistu", pievēršoties arī Krievijas iebrukumam Ukrainā, norāda BBC. Medijs atgādina, ka viņš jau ir izplatījis virkni melīgu vai nepamatotu apgalvojumu, piemēram, ka Krievija cenšoties iznīcināt ASV "slepenās bioloģisko ieroči laboratorijas".

Vēderdejas

Šogad janvārī sociālajos medijos izplatījās video, kurā it kā redzams sarkanā tērpā dejojošs Zelenskis. Sociālo tīklu ierakstu pavadtekstos, kas ir dažādi, Ukrainas prezidents nodēvēts par "klaunu" un "ASV marioneti un ieroci, lai izbruktu Krievijai". Tāpat prezidentam ieteikts "turpināt dejot un turēties tālāk no politikas".

Pārbaudē gan atklājās, ka video ir rediģēts un tam ir dziļviltojuma pazīmes, raksta aģentūra "Rauters". Par pamatu tam ņemts Krievijas dejotāja Vusala Mehtijeva publicēts video, kurš "Reuters" apstiprināja, ka patiesībā ierakstā dejojošais vīrietis ir viņš.

@vusaaal

♬ оригинальный звук - Insta: Vusaaaal
Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!