Foto: LETA

"Nav te nekādi dārziņi – tas viss ir butaforija," ielūkojoties pa pirmdien piedzīvotās vētras izgāztu caurumu Sporta pils būvlaukuma žogā, konstatējuši politiskās partijas "Jaunlatvieši" aktīvisti, pie viena secinot, ka šīs teritorijas vietā dārzeņu dobēm nolūkota vieta Grīziņkalna parkā, kur patlaban saimnieko "Ghetto Games" (GG). Portāls "Delfi" noskaidroja, ka dārzeņu dobes Sporta pils kvartālā atrodas joprojām, tikai mazākā teritorijā. Savukārt par dārziņu ierīkošanu Grīziņkalna parkā tiešām ieminējušies vietējās apkaimes iedzīvotāji, taču tas neesot iemesls konfliktēt ar sportistiem apkaimes parkā. Arī Rīgas domē norāda, ka par šādu ideju pašvaldībā nekādas diskusijas vai lemšanas nav notikušas.

Brīnoties par pamesto teritoriju, izbijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis saviem teju 2000 sekotājiem portālā "Facebook" un vēl vairāk nekā 5000 domubiedriem platformā "Telegram" klāsta – kādi "progresīvie" esot solījuši, ka "slavenajos Rīgas dārziņos" pleķīšus varēšot dabūt un gurķīšus audzēt "katrs rīdzinieks". "Izrādās vienkārši pamesta, degradēta teritorija, nekādi dārzeņi, tikai melnzemes čupas izmētātas," komentē vērotājs, kurš vēl nesen no partijas "Jaunlatvieši" saraksta mēģināja iekļūt Eiropas Parlamentā.

Savu video Brēmanis papildinājis ar virsrakstu "Vētra izgaismo korupciju Rīgas sporta pils "dārzos"?". Tas esot aktuāli, jo "grib atņemt [Raimondam] Elbakjanam "GhettoGames" [laukumu Grīziņkalnā], lai tajā vietā ierīkotu šādus pašus dārziņus aizaugušus, jo te beidzot taisās pēc 10 gadiem kaut kādas mājas būvēt, un šo dārziņu zemi it kā ņemot kaut kam nost, un tāpēc Elbakjanam ņem nost viņa "Ghetto Games" teritoriju."

Foto: Ekrānuzņēmums

Līdzīgas "runas" sociālo tīklu platformās publicējusi arī bijusī Saeimas deputāte Glorija Grevcova, kura pēc deputātes mandāta zaudēšanas uz EP kandidējusi no otrās pozīcijas "Jaunlatviešu" sarakstā. "Klīst runas, ka "Ghetto Games" teritorijā plāno iekārtot mazdārziņus. Zaļie aktīvisti mēģina visus pārliecināt, ka viņi ir ļoti vajadzīgi. Vai tik Grīziņkalna teritoriju nesagaida tāds pats liktenis, ja tur būs mazdārziņi, kā bijušo Rīgas Sporta pils teritoriju, kura ar vērienīgu atvēršanu tika atdota mazdārziņiem, bet tagad stāv aizaugusi un netiek lietota, un izskatās, ka arī nav bijusi lietota!"

Abu "Jaunlatviešu" paustais neatbilst patiesībai. Bijušās Sporta pils teritorija starp Krišjāņa Barona, Artilērijas, Tērbatas un Lielgabalu ielu pieder nekustamā īpašuma attīstītājam "Estera Development". Kā "Delfi" pastāstīja uzņēmuma mārketinga un pārdošanas vadītāja Inga Ārgale, teritorijas attīstības starpposmā no 2020. līdz 2023. gadam uzņēmums noslēdzis īres līgumu ar pilsētas pašu rīdzinieku veidotu biedrību "Artilērijas dārzi", uz trim gadiem atvēlot vietu mazdārziņu izveidošanai, dažādām kultūras un izglītības aktivitātēm. Tā kā jau šā gada beigās vai nākamā gada nogalē sāksies būvdarbi Tērbatas un Lielgabalu ielas stūrī, atbilstoši vienošanās nosacījumiem mazdārziņi no šīs vietas septembrī aizvākti, taču ar nomniekiem noslēgts jauns līgums, atvēlot dārzeņu un puķu kastēm nelielāku teritoriju gar Barona ielu. Tāpēc arī mazdārziņi "lūrētājiem" no Tērbatas ielas puses nav bijuši redzami. Ārgale arī piebilda – vietas, kur būvdarbi nenotiek, arī turpmāk varētu atvēlēt biedrībai dārzeņu un puķu dobēm, un iespēja veidot savu mazdārziņu paredzēta arī tiem, kas nākotnē izvēlēsies iegādāties dzīvokli kādā no attīstītāja iecerētajiem projektiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook"

To, ka dārziņi Sporta pils teritorijā joprojām ir pieprasīti un kopti, apliecina arī foto, ko portālam "Delfi" nosūtīja Sporta pils dārzu idejas autore un kuratore Renāte Lagzdiņa – tajos redzami gan dārzeņi, gan pirmdienas stiprā vēja sagāztas dilles. Viņa cita starpā piebilda, ka nedēļas nogalē par dārzniekiem Rīgas centrā stāstīs arī LTV raidījums "Kultūrdobe". Pēc "Ghetto Games" teritorijas Grīziņkalnā biedrība netīkojot, jo uzskata, ka dārziņos būtu jāsaimnieko tuvējo namu iedzīvotājiem. Lagzdiņa arī piebilst – viņasprāt, parkā tomēr būtu jāsaglabā sporta funkcija.

Foto: biedrība "Artilērijas dārzi"
Foto: biedrība "Artilērijas dārzi"
Foto: biedrība "Artilērijas dārzi"

Lai gan Grevcova neatsaucās "Delfi" lūgumam minēt, kuri būtu tie "zaļie aktīvisti", kas tīko "Ghetto Games" teritorijā audzēt dārzeņus, noprotams, ka tas varētu būt mājiens "Grīziņkalna apkaimes biedrības" (GAB) virzienā, kas pavasara sākumā tiesā apstrīdēja Rīgas domes lēmumu nodot daļu parka teritorijas "Gheto Games" bezatlīdzības lietošanā vēl uz pieciem gadiem.

GAB valdes loceklis Andrejs Kalnačs portālam "Delfi" uzsvēra - lai gan Administratīvā tiesa šobrīd pirmšķietami atzinusi RD lēmumu par prettiesisku, tas nevar liegt pašvaldībai tiesiskā ceļā novērst šī procesa prettiesiskos aspektus un nodot teritoriju bezatlīdzības lietošanā "Ghetto Games". "GAB iestājas par cieņpilnu visu pušu līdzāspastāvēšanu, sakārtojot parka izmantošanu atbilstoši mūsdienu praksei un reglamentējot pasākumu radīto troksni, ko RD nav spējusi izdarīt 10 gadu laikā, par spīti iedzīvotāju sūdzībām."

Kalnačs piebilda - sociālajos tīklos ir izskanējušas dažādas dezinformatoru versijas par Grīziņkalna parka turpmāko likteni, sākot ar autostāvvietu izveidi un beidzot ar veikala būvniecību, bet nekas no tā neatbilst patiesībai. "Nekādas iedzīvotāju aptaujas, ideju darbnīcas vai citas aktivitātes nav veiktas, līdz ar to apgalvojums, ka Grīziņkalna iedzīvotāji vēlas "Ghetto Games" teritorijā kopienas dārzus, ir klaji nepatiess." Biedrība nav vērsusies RD ar šādu ierosinājumu, taču tā ir iezīmējusi dažādus scenārijus, kas ilustrē, ka "Ghetto Games" atvēlētajā teritorijā ir iespējamas arī citas funkcijas, kas nerada regulāru, traucējošu troksni. Vienlaikus Kalnačs atgādina, ka lemt par atbilstošāku šīs teritorijas funkciju ir pašvaldības kompetencē.

Rīgas domē portālam "Delfi" uzsvēra – par ideju veidot mazdārziņus Grīziņkalnā pašvaldībā nekādas diskusijas vai lemšanas nav notikušas. Domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Mārtiņš Vilemsons skaidro - īstus mazdārziņus parkos, īpaši vēsturiskā centra aizsardzības teritorijā, veidot nevar. Dārzus kastēs šajā teritorijā teorētiski var izvietot, bet iespēja daļu parka veidot kā slēgtu teritoriju dažu iedzīvotāju vajadzībām ir maz ticama: "Piemēram, "Ghetto Games" rīko publiskus pasākumus ar kuplu dalībnieku skaitu, bet šādus dārzus tomēr būtu vēlams izvietot vietās, kas nav publiskas teritorijas," skaidro domes pārstāvis.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!