Foto: EPA/Scanpix/LETA

2024. gada jūlija beigās kādā Apvienotās Karalistes pilsētā deju nodarbības laikā tika sadurti trīs bērni. Drīz vien sociālajos tīklos izplatījās informācija, ka vainīgais ir patvēruma meklētājs no Tuvajiem Austrumiem. "Delfi" skaidroja, kā izplatījās šīs ziņas un cik uzticamas ir šādas publikācijas.

29. jūlijā kāds ar nazi bruņots vīrietis ielauzās deju nodarbībā Sautportas pilsētā Mērsēsaidas grāfistē, Apvienotās Karalistes rietumos. Viņš nogalināja trīs bērnus un nopietni ievainoja astoņus citus. Divi skolotāji, kuri centās aizsargāt savus audzēkņus, arī tika nopietni ievainoti. Uzbrucējs tika aizturēts. Vietējā policija paziņoja, ka nozieguma motīvi tiek izmeklēti, taču nav pamata uzskatīt, ka tas bija teroristu uzbrukums.

Drīz vien dažos "Telegram" kanālos krievu valodā tika norādīts, ka uzbrucējs ir no Tuvajiem Austrumiem. "Ar nazi bruņots bēglis no Sīrijas ielauzās telpā, kur notika deju un jogas nodarbības bērniem, un sāka visiem pēc kārtas durt, kliedzot "Allahu akbar!"," ziņoja kanāls "Krievija tagad" (vairāk nekā 202 000 skatījumu šī raksta tapšanas brīdī). Līdzīgi ieraksti parādījās kanālos "Tēvocis Slava" (vairāk nekā 194 000) un "Putins Telegramā" (vairāk nekā 192 000), kā arī sociālā tīkla "X" lietotāju profilos. Savukārt kanālā "Krievu zobens" (vairāk nekā 57 000 skatījumu) publikācijā ar virsrakstu "Islāmists atkal nogalināja kristiešu bērnus" norādīts vainīgā vārds – Ali al Šakati. Ieraksta autori uzsvēra, ka "terorists" bijis "nelegālais imigrants", kurš ieradies Lielbritānijā apmēram pirms gada.

Vakarā neilgi pēc uzbrukuma Mērsēsaidas policija publiskoja informāciju par aizturētā identitāti. Izrādījās, ka viņš ir 17 gadus vecs jaunietis no Banksas, Sautportas priekšpilsētas. Ir zināms, ka jaunietis ir dzimis Velsā. Citu informāciju par aizturēto aģentūra saskaņā ar Lielbritānijas likumiem neizpauda, jo uzbrucējs vēl nebija sasniedzis pilngadību. Tie paši ierobežojumi attiecas uz plašsaziņas līdzekļiem.

Nākamajā dienā publicētajā policijas paziņojumā teikts, ka sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītais iespējamais aizturētā vārds ir nepareizs. Departaments aicināja interneta lietotājus "nespekulēt par incidenta detaļām, kamēr turpinās izmeklēšana".Saskaņā ar raidsabiedrības BBC sniegto informāciju jaunais vīrietis, kurš uzbruka bērniem, ir dzīvojis Sautportā un tās apkārtnē aptuveni kopš 2013. gada. Viņa vecāki ir imigranti no Ruandas. Ne Lielbritānijas iestādes, ne autoritatīvi vietējie izdevumi neziņoja par aizturētā reliģisko piederību. Saskaņā ar Ruandas 2022. gada tautas skaitīšanas datiem islāmu šajā valstī praktizē aptuveni 2 % iedzīvotāju.

The "Telegraph", neminot aizturētā vārdu, norādīja, ka žurnālists ir runājis ar viņa kaimiņiem. Medijs jauno vīrieti raksturoja kā "introvertu", bet viņa ģimeni kā "parastu" un "klusu". Turklāt žurnālisti atsaucās arī uz ģimenei tuvumā dzīvojošo Kārdifas iedzīvotāju komentāriem. Vietējie apgalvoja, ka aizdomās turētais bērnībā kopā ar tēvu dziedājis baznīcas korī.

Ziņas par to, ka bērniem uzbrucis kāds sīriešu bēglis, kurš ieradies Apvienotajā Karalistē 2023. gadā, šķiet, nāk no britu galēji labējiem, uzzināja portāls "The Guardian". To, ka noziedznieka vārds it kā ir Ali Al Šakati, ziņoja ziņu tīmekļa vietne "Channel 3 Now", kas neatklāj savu darbinieku, redaktoru vai īpašnieku vārdus. Pēc tam šī ziņa tika izņemta, un vārdā nenosauktais galvenais redaktors publicēja sleju, kurā atvainojās par nepatiesu publikāciju. Baumu izplatīšanās par aizturētā arābu izcelsmi un musulmaņu reliģiju izraisīja labējo radikāļu akcijas Sautportā. Pie pilsētas mošejas 30. jūlija vakarā sapulcējās no 200 līdz 300 cilvēku, kuri drīz vien sāka mest akmeņus un pudeles uz policistiem. Tika ievainoti vairāk nekā 50 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, un pieci nemiernieki tika arestēti.

"Pagājušajā naktī mēs redzējām, kā pilsētā no visām valsts malām ieradās cilvēki, kurus uzkurināja sociālie mediji, un pēc tam viņi tika novesti līdz neprātam, uzbrūkot tiem pašiem cilvēkiem, kuri iepriekš tika godināti kā varoņi, kas skrēja pretim briesmām. Tas atstāja ļoti rūgtu pēcgaršu par to, ka šie cilvēki domā, ka var ierasties šeit un šķelt mūsu sabiedrību," sacīja Liverpūles afglomērācijas domes vadītājs Stīvijs Rotrems.

Protesti Lielbritānijā turpinās arī citās vietās un vēl šīs nedēļas sākumā.

Secināms, ka nebija nekādu pierādījumu, ka bērnus Soutportas deju nodarbībā būtu nogalinājis bēglis no Sīrijas. Saskaņā ar policijas un respektablu britu plašsaziņas līdzekļu sniegto informāciju aizturētais ir Lielbritānijā dzimis iebraucēju no Ruandas dēls. Tā kā aizdomās turētais ir tikai 17 gadus vecs, viņa identitāte netika atklāta saskaņā ar Lielbritānijas likumiem par nepilngadīgo aizsardzību.

Vēlāk gan policija atklāja, ka trīs meiteņu slepkavībā apsūdzētā īstais vārds ir Aksels Rudakubana. Tiesa nosprieda, ka uzbrucēja patiesās identitātes un izcelsmes slēpšana tikai sekmētu tālāku dezinformācijas izplatīšanos.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!