Foto: Telegram

2024. gada augustā lielākajos krievu valodas "Telegram" kanālos tika izplatīts attēls, kurā it kā redzami britu policisti, kas nometušies ceļos vietējās musulmaņu kopienas pārstāvju priekšā. "Delfi" pārbaudīja, cik patiesi ir šie apgalvojumi.

16. augustā šo fotogrāfiju "Telegram" kanālā publicēja prokremliskais blogeris Sergejs Koļjašņikovs (Zergulio), kurš to papildināja ar šādu komentāru: "Cik labi ir Londonā. Nevis migrācijas politikai, bet svētki sirdij. Tā viņi tālu tiks." Ieraksts apskatīts vairāk nekā 600 000 reižu.

Foto: screenshot

Fotoattēls tīklos izplatījās laikā, kad daudzas Apvienotās Karalistes pilsētas bija pārņēmušas masu nekārtības. Labējie radikāļi iesaistījās sadursmes ar policiju un musulmaņu kopienu pārstāvjiem pēc tam, kad 29. jūlijā Sautportas pilsētā ar nazi bruņots jaunietis ielauzās deju nodarbībā, kur nogalināja trīs bērnus, kā arī ievainoja astoņus nepilngadīgos un divus pieaugušos.

Uzbrucējs drīz tika aizturēts, taču valstī izplatījās baumas, ka viņš esot bēglis no Tuvajiem Austrumiem. Mēģinot apturēt sākušos grautiņus un nemierus, tiesa nolēma publiskot noziedznieka vārdu. Viņš, kā atklājās, bija 17 gadus vecais Aksels Muganva Rudakubana, kurš bija dzimis Lielbritānijā ruandiešu izcelsmes ģimenē.

"Delfi" respektablos britu plašsaziņas līdzekļos neizdevās atrast ne šo fotogrāfiju, ne informāciju par to, ka britu policistu grupa būtu metusies ceļos vietējo musulmaņu priekšā. Turklāt vairākas detaļas fotogrāfijā liecina, ka tā varētu būt radīta ar mākslīgā intelekta rīku palīdzību.

Raksturīgs šādu fotogrāfiju artefakts ir roku pirksti, kas neironu tīklu radītajos attēlos ir vai nu vairāk nekā nepieciešams, vai arī tiem ir dīvaina forma. Tā, piemēram, kreisajā pusē stāvošam vīrietim policijas formastērpā kreisās rokas rādītājpirksts ieplūst labās rokas plaukstā.

Foto: Telegram / Provereno

Savukārt labajā pusē stāvošam vīrietim ir neparasti garš īkšķis.Līdzīga problēma ir novērojama arī ar policistu kājām. Attēla kreisajā apakšējā stūrī redzama kāja, kas nevar piederēt nevienam no attēlā redzamajiem cilvēkiem – nevienam no policistiem tā nevar būt šādā stāvoklī.

Foto: Telegram / Provereno

Nedabīgas izskatās arī sejas kungiem, kas stāv attēla otrajā plānā.

Foto: Telegram / Provereno

Pie tādiem pašiem secinājumiem nonākuši arī projekta "Logically Facts" dalībnieki, kas specializējas mākslīgā intelekta radītu viltojumu atspēkošanā. Faktu pārbaudītāji internetā popularitāti guvušo attēlu pārbaudīja, izmantojot vairākas speciālas programmas. Novērtējuma rezultāts uzrādīja 77% līdz 99,% iespējamību, ka attēls ir radīts ar neironu tīkliem.

Visbeidzot, kā noskaidroja faktu pārbaudes projekts "Provereno", attēlu pirmais publicēja sociālā tīkla "X" lietotājs ar segvārdu "RadioGenoa", kurš to papildināja ar parakstu: "Kā mākslīgais intelekts redz Londonu". Ieraksts tika publicēts 15. augustā plkst. 08:41 pēc Rīgas laika.

Šī nav pirmā reize, kad minētais blogeris ir izplatījis neironu tīklu ģenerētus attēlus, lai veicinātu rasistiskus un pret migrantiem vērstus naratīvus. Pēc tam šie attēli tiek izplatīti tīmeklī ar mainītiem parakstiem, it kā tie būtu īsti.

Piemēram, maijā konts "RadioGenoa" publicēja ar mākslīgā intelekta palīdzību radītu foto, kurā bija redzami iedomātie 2025. gada dziesmu konkursa "Eirovīzija" uzvarētāji, bet sociālajos tīklos tas tika maldīgi izplatīts kā reāls 2024. gada konkursa laikā uzņemts attēls.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!