Foto: unsplash.com/panyawat auitpol

"Facebook" vidē popularitāti ieguvis ieraksts, kura autors aplūkojis Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistiku, kurā it kā redzams straujš neizskaidrojamu nāves gadījumu skaita pieaugums, taču viņa publicētajā ierakstā nav izmantota jaunākā statistika, kurā šāda deviācija nav redzama, skaidro SPKC.

Foto: Ekrānuzņēmums

Ieraksta autors spekulē, ka šāda statistikā deviācija saistīta ar Covid-19 vakcīnu izraisītajām komplikācijām.

Savukārt SPKC skaidro, ka šīs tabulas dati par 2024. gada aprīli ir provizoriskie dati, kas nepārtraukti tiek papildināti un apkopojumi reizi mēnesī publicēti šajā tabulā. Atverot provizoriskos datus parādās īpašs paziņojums, ka kārtējā gada dati par diagnožu grupu R00-R99 iekļauj gadījumus, kuros nāves cēlonis vēl tiks precizēts.

Foto: Ekrānuzņēmums

SPKC sistēmā sākotnēji tiek saņemti dati no citām sistēmām par personu un tās nāves faktu, bet bez nāves cēloņa. Līdz ar to sākotnēji šie gadījumi parādās šajā kategorijā.

Pēc laika (mēneša vai diviem mēnešiem) SPKC saņem Medicīnisko apliecību par nāves cēloni, kurā tiek norādīts nāves cēlonis. Tad nāves gadījumi tiek atbilstoši apstrādāti un sadalīti pa konkrētajiem diagnožu kodiem. Pēc tam R diagnožu grupā paliek tikai tie neskaidrie gadījumi, kuros šī diagnoze tiek noteikta atbilstoši apliecībā norādītajai informācijai.

Noslēdzošie nāves cēloņu dati tiek publicēti nākošā gada vidū. Jāņem vērā, ka arī noslēdzošajos datos iespējamas izmaiņas, ja tiek saņemta papildus informācija par mirušā nāves cēloni vai informācija par novēloti konstatētu nāvi.

"Delfi" mēģināja sazināties ar ieraksta autoru, taču atbildi nesaņēma.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!