Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Pēdējo nedēļu laikā "Facebook" popularitāti ieguvis video, kura autors, aizbildinoties ar savu viedokli, tomēr apgalvo, ka Covid-19 pirmajai vakcīnai 75% devu bijušas "tukšas", proti, nesaturot aktīvo vielu, lai pieradinātu cilvēkus pie vakcinācijas un tādējādi panākot, ka lielāka sabiedrības daļa vakcinējas, kas, autora ieskatā, radītu šiem cilvēkiem blakusefektus. Portāls "Delfi" sazinājās ar Zāļu valsts aģentūru (ZVA), kas atbild tieši par zāļu un vakcīnu kvalitāti, kur noskaidroja, ka šādiem apgalvojumiem nav pamata.

Foto: Ekrānuzņēmums

Video arī apgalvots, ka katrā nākamajā devā aktīvās vielas bijis krietni vairāk, kas, autorprāt, novedis pie smagākiem blakusefektiem.

ZVA skaidro, ka jebkurai vakcīnai pret Covid-19 ir jāatbilst Eiropā pastāvošajām stingrajām prasībām efektivitātei, drošumam un kvalitātei. Vakcīnu pret Covid-19 lietošanu ir izvērtējusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) un apstiprinājusi Eiropas Komisija. Pirms šo vakcīnu ražošanas uzsākšanas EZA apstiprina arī veidu, kā Covid-19 vakcīnas tiek ražotas, un pārliecinās par to, ka ražotnes atbilst augstiem ražošanas standartiem.

Katrai tirgū pieejamajai vakcīnu sērijai ir veikta kvalitātes kontrole, tai skaitā aktīvās vielas daudzuma pārbaude sertificētā un neatkarīgā laboratorijā. Jebkura vakcīna pie pacientiem var nonākt tikai tad, ja tā atbilst apstiprinātajai specifikācijai. Līdz ar to "tukšas" vakcīnas nav iespējamas.

Pārbaudīta un zinātnē balstīta informācija par vakcīnām pret Covid-19 pieejama valsts pārvaldes iestāžu tīmekļvietnēs un sociālo tīklu platformās. ZVA aicina izmantot uzticamus informācijas avotus un kritiski izvērtēt informāciju, kuru internetā izplata anonīmi sociālo tīklu lietotāji un zinātnes noliedzēji vai kura pārpublicēta apšaubāmās tīmekļvietnēs.

Portāls "Delfi" mēģināja sazināties ar ieraksta autoru, taču atbildi nesaņēma.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!