Foto: LETA

Sociālajos tīklos turpina izplatīties un cirkulēt apgalvojumi par to, ka Pasaules Ekonomikas forums esot pasludinājis starptautisku putnu gripas pandēmiju un devis norādījumus valstu valdībām nogalināt miljardiem vistu. Delfi.lt izveidotais "melu detektors" skaidroja, kāda situācija ir patiesībā.

Sociālajos tīklos parādījušās ziņas, ka šī lēmuma rezultātā nu pasaules valstu valdības būšot spiestas nogalināt miljardiem vistu. Šie apgalvojumi tiek pavadīti ar brīdinājumiem, ka tiek mēģināts izraisīt badu pasaulē un ka nevajadzētu izpildīt šos it kā izvirzītos norādījumus.

Šī informācija ir nepatiesa. Pasaules Ekonomikas forums nav pasludinājis putnu gripu par starptautisku pandēmiju, un tam nemaz nav arī tādu pilnvaru, uzsver pētnieki.

Foto: DELFI

Šo funkciju visā pasaulē veic Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Lai gan kopš 2020. gada dažādās valstīs ir ziņots par putnu gripas H5N1 vīrusa infekcijām, un ASV šogad tika reģistrēti daži cilvēku inficēšanās gadījumi, PVO norāda, ka šobrīd H5N1 radītā riska cilvēkiem vērtējums ir zems un nav nepieciešams mainīt esošās rekomendācijas.

Nepareizie apgalvojumi sāka izplatīties pēc tam, kad 11. jūlijā ASV portāls "The People’s Voice", kas ir pazīstams ar dezinformācijas izplatīšanu un galēji labējo pozīciju atbalstīšanu, publicēja rakstu ar tieši šādu virsrakstu. Šis portāls ir atzīts par neuzticamu informācijas avotu, kas reizumis izplata melus un sazvērestības teorijas.

Patiesībā, putnu gripas starptautisku pandēmiju varētu izsludināt tikai Pasaules Veselības organizācija, ja tas būtu nepieciešams, ievērojot noteiktu procedūru. Šobrīd PVO rūpīgi uzrauga H5N1 vīrusa izplatību un regulāri informē sabiedrību par jaunākajiem gadījumiem. Lai gan ir pieaugusi vīrusa izplatība starp dzīvniekiem, PVO uzskata, ka šobrīd vīrusa radītais risks cilvēkiem ir zems, norāda "Delfi.lt".

Tiek uzsvērts, ka šādu nepatiesu ziņu izplatīšana var radīt nevajadzīgu paniku un dezinformāciju sabiedrībā, tāpēc ir svarīgi pārbaudīt informācijas avotus un paļauties tikai uz uzticamiem ziņu avotiem.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!