Foto: screenshot

Neilgi pēc 2024. gada 1. septembrī Vācijas austrumos notikušajām reģionālajām vēlēšanām "Telegram" tika izplatīts video, kura autors it kā esot iemūžinājis vienas no zaudējušās partijas pārstāves nervozo reakciju. "Delfi" pārbauda šī tīklos popularitāti guvušā video autentiskumu.

2024. gada gada 1. septembrī divās federālajās zemēs Vācijas austrumos notika vietējo parlamentu vēlēšanas. Tīringenē ar 32,8% balsu uzvarēja galēji labējā partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), otrajā vietā ar 23,6% balsu ierindojās centriski labējā Kristīgo demokrātu savienība (CDU).

Tās pašas partijas ieņēma vadošās pozīcijas aptaujās kaimiņos esošajā Saksijā – 31,9% par CDU un 30,6% par AfD. Tajā pašā laikā politiskie spēki, kas veido valdošo koalīciju federālajā līmenī, uzrādīja vairāk nekā pieticīgus rezultātus: kanclera Olafa Šolca sociāldemokrātus Tīringenē atbalstīja tikai 6,1% vēlētāju, bet Saksijā – 7,3%, zaļos – attiecīgi 3,2% un 5,1%, labēji liberālo FDP – aptuveni 1% vēlētāju abās federālajās zemēs.

Uz šādu vēlēšanu rezultāta fona "Telegram" kanālos krievu valodā sāka cirkulēt video, kurā it kā fiksēta kādas Zaļās partijas funkcionāres reakcija uz balsošanas rezultātiem Tīringenē un Saksijā – sievietes lūpas un zods spēcīgi trīc no satraukuma.

""Zaļo" partijas līdere Vācijā Rikarda Langa klausās vēlēšanu rezultātus. Jaudīga politiķe, spēj uzņemt triecienu, sakāvi sagaidīja ar cieņu. Bet, ja nopietni, kāpēc šī gados vecā Grēta Tūnberga vispār domā, ka viņai vajadzētu nodarboties ar politiku? Vai jūs varat iztēloties šo brīnumu kaut kur sarunās?" video komentēja Krievijas propagandas kanālā "Cargrad-TV" (visamz 120 000 skatījumu šī raksta tapšanas brīdī).

Video ar līdzīgu aprakstu izplatīja arī blogeris Anatolijs Šarijs (895 000 skatījumu), kanāls "Kaza kliedza" (64 000 skatījumu) un "Mordoras balss" (50 000 skatījumu).

Tīklos popularitāti guvušājā video patiešām ir redzama Bundestāga deputāte Rikarda Langa, kas kopš 2021. gada pārstāv Zaļo partiju. Viņa 2022. gada sākumā kļuva par vienu no divām partijas līdzpriekšsēdētājām pēc tam, kad iepriekšējie līderi Annalēna Bērboka un Roberts Hābeks ieguva ministru portfeļus Šolca valdībā.

Klips, kura autors, domājams, fiksējis Langas reakciju uz vēlēšanu rezultātu paziņošanu Tīringenē un Saksijā, tiek izplatīts divās versijās. No tām pirmā (vertikālā) versija ir izgriezums no otrās versijas, noņemot politiķei apkārt esošos cilvēkus. Šī manipulācija ļāva arī paslēpt Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas ZDF logotipu augšējā kreisajā stūrī, uzrakstu "moma" un laika zīmogu 5.44 apakšējā kreisajā stūrī, kā arī lietotājvārdu "@BB12_DE" apakšējā labajā stūrī.

"Moma" (saīsinājums no "Morgenmagazin") ir ZDF rīta raidījums. Raidījumā 2. septembrī, dienu pēc vēlēšanām divās austrumu federālajās zemēs, demonstrētais sižets ir pieejams kanāla tīmekļa vietnē. Videomateriālā galvenā uzmanība pievērsta Berlīnes politiķu reakcijai uz balsojuma rezultātiem, un Langa parādās reportāžā pie laika atzīmes 0.32. Uz viņas sejas redzama asara, politiķe ir acīmredzami satraukta, taču viņas lūpas un zods nedreb.

Segvārdu "@BB12_DE", kas redzams arī tīklos izplatītajā video, izmanto kāds mikroblogošanas vietnes "X" lietotājs. Viņa profilā norādīts, ka viņš dzīvo Ziemeļreinā-Vestfālenē, Vācijas rietumos, un aprakstā lasāms: "Viss, ko sociālisti un zaļie saprot par naudu, ir tas, ka viņi vēlas to no citiem." Blogeris ir diezgan aktīvi komentējis Vācijas politisko dzīvi, paužot atbalstu galēji labējai AfD.

Rediģētais klips, kurā redzams, kā Langa lūpas un zods spēcīgi trīc, parādījās "@BB12_DE" profilā 2. septembra rītā, aptuveni pusstundu pēc tam, kad ZDF pārraidīja sākotnējo sižetu. "Zaļie ir spēcīgākie zaudētāji." Paldies, Habekam. Paldies Rikardai Langai," teikts pašā sociālā tīkla ierakstā.

Vēl pusotru stundu vēlāk cits lietotājs vaicāja ieraksta autoram, vai zaļo līdera lūpas tiešām tik ļoti trīcēja, kad politiķe uzzināja vēlēšanu rezultātus. "Es mazliet palīdzēju," atbildēja "@BB12_DE", pievienojot smaidošu emocijzīmi.

Blogeris drīz vien publicēja vēl vairākus video, kuros izsmēja zaļo partijas reakciju uz balsošanas rezultātiem Tīringenē un Saksijā. Vienā no tiem trīcošas ir ne tikai Langas lūpas, bet arī viņas partijas biedru lūpas, kuri kopā ar savu līderi vēroja rezultātu paziņošanu.

"@BB12_DE" apgalvojums, ka Vācijas Federatīvās Republikas 2024. gada septembrī notikušajās federālo zemju vēlēšanās galvenie zaudētāji bija Zaļā partija, ir vismaz diskutabls. Iepriekšējo reizi pirms pieciem gadiem partija ar grūtībām pārvarēja piecu procentu barjeru Tīringenē un ieguva 8,6 procentus balsu Saksijā; šoreiz tā ieguva attiecīgi 3,2 procentus un 5,1 procentu balsu. Kopumā Zaļā partija zaudēja desmit vietas abu zemju parlamentos. Tajā pašā laikā, piemēram, partija "Die Link" (kreisie) Tīringenē 29 deputātu vietā iegūs tikai 12 vietas, bet Saksijā tās pārstāvniecība samazinājās no 14 deputātiem līdz sešiem. Citiem vārdiem sakot, kopējie zaudējumi bija 25 vietas.

Tādējādi video ar Vācijas Zaļās partijas līderes Rikardas Langas (Ricarda Lang) nervozo reakciju ir izveidojis kāds vācu sociālā tīkla X lietotājs, kurš kritizē šo politisko spēku, balstoties uz televīzijas kanāla ZDF sižetu. Iespējams, ka oriģinālā klipa rediģēšanā tika izmantoti neironu tīkli.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!