Foto: Kadrs no video

Augustā sociālajos medijos izplatījās apgalvojumi, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) un miljardieris Bils Geitss ir aicinājuši armijas veikt cilvēku piespiedu vakcināciju, gatavojoties jaunai pandēmijai. Šie paziņojumi gan neatbilst patiesībai – vairāk par to šajā rakstā.

Šie nepatiesie apgalvojumi izskanēja vairāku valstu sociālo mediju vidē, izpētīja "The Journal" faktu pārbaudītāju komanda.

"Bils Geitss un PVO ir aicinājuši armijas aizturēt cilvēkus, lai tos piespiedu kārtā vakcinētu," savā X kontā rakstīja britu "Breksita partijas" bijušais kandidāts uz deputāta vietu parlamentā Džims Fergusons.

Foto: Ekrānuzņēmums no "X"

Savā ierakstā kungs dalījās ar saiti uz portālu 'The Peoples’s Voice", kas faktu pārbaudītāju redzes lokā saistībā ar maldinošas informācijas izplatīšanu ir nonācis ne reizi vien.

Minētajā rakstā nav sniegti nekādi plašāki paskaidrojumu vai norādīti avoti, no kurienes nāk apgalvojumi par to,ka Geitss un PVO vērsušies pie armijām pēc palīdzības piespiedu vakcinācijas realizēšanai.

Tomēr atsauču trūkums netraucēja šiem apgalvojumiem izplatīties "Instagram", "Facebook", "Threads", "Rumble" tīklos, kā arī dažādos tīmekļa portālos. Daļa no šīm publikācijām atkārto jau iepriekš atspēkotus apgalvojumus, ka Covid-19 pandēmija bija plānota un ka darba kārtībā jau esot nākamā – putnu gripas pandēmija.

PVO patiešām rekomendē vakcinēšanos, tāpat pētījumi lēš, ka tā ir izdevies glābt miljoniem dzīvību. ANO paspārnē strādājošā aģentūra arī atbalsta putnu gripas vakcīnu pētījumus, šai slimībai sākot ietekmēt arī zīdītājus.

Tomēr apgalvojumi par piespiedu vakcināciju ir "klaji meli un bīstama dezinformācija", medija "The Journal" norāda PVO pārstāvis.

"PVO sniedz tehniskus padomus un atbalstu dalībvalstīm. Lēmumus attiecībā uz savu iedzīvotāju veselību pieņem un pasākumus veic suverēnas dalībvalstis," skaidro organizācijas preses pārstāvis.

"Tā ir ļaunprātīga nepatiesība un meli, apgalvot, ka PVO rosinājusi jebkādu militāro iesaisti, kā minēts šajos nepatiesajos apgalvojumos. Tāpat PVO nav tādu iespēju uzspiest vakcinācijas pilnvaras. Šie apgalvojumi vienkārši neatbilst patiesībai," citē medijs.

Arī Bila Geitsa vadītajā fondā norāda, ka apgalvojumi ir nepatiesi. Savukārt aģentūra AFP neatrada ticamus pierādījumus, ka Bils Geitss būtu publiski izteicis šādu ierosinājumu.

Šī nav pirmā reize, kad tiek izplatīti dažādi nepatiesi apgalvojumi par PVO un vakcināciju.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!