Foto: Kadrs no video

Sociālajos medijos augustā izplatījies video, kurā, kā apgalvots ierakstos, redzama Polijas armijas bruņutehnika, kas tiek nosūtīta uz robežu, valstij iesaistoties karā pret Krieviju. Šie apgalvojumi gan izrādījās maldinoši.

"Jaunākās ziņas: Polijas prezidents uzstājās ar runu, gatavojoties karam ar Krieviju. Liels skaits Polijas tanku tiek transportēti uz robežu," teikts kādā platformas "X" ierakstā ķīniešu valodā.

Savukārt video redzama tanku kolonna uz kravas automašīnu piekabēm, bet ceļa malās un no tilta to vēro cilvēki.

Polija, kura robežojas gan ar Ukrainu, gan Krieviju, ir liela Kijivas atbalstītāja tās cīņā pret Krievijas iebrukumu. Valsts ir paātrinājusi savu bruņoto spēku modernizēšanu kopš 2022. gada 24. februāra, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Lai gan Varšava Ukrainai nodrošinājusi miljardiem eiro vērtu militāro palīdzību, tostarp tankus un kaujas lidmašīnas, Polijas spēki un karavīri nav tiešā veidā iesaistīti karā pret Krieviju.

Minētais video izplatīts ne tikai platformā "X", bet arī "Facebook", "Youtube" un ķīniešu sociālo mediju platformā "Douyin". Tomēr video, pretēji apgalvotajam, nav redzama Polijas tanku nosūtīšana uz robežu karam ar Krieviju.

Ka pārliecinājās aģentūra AFP, video patiesībā redzama tehnikas kolonna pēc Polijas Bruņoto spēku dienai, kas tiek atzīmēta 15. augustā, veltītās militārās parādes noslēguma Varšavā. Video filmēts uz ielas pilsētas centrā.

Maldinošie ieraksti sociālajos medijos parādījās neilgi pēc šī svinīgā pasākuma, kurā piemin Polijas uzvaru pār Padomju Savienību 1920. gadā.

Polijas mediji rakstīja, ka parādē šogad piedalījās vairāk nekā 2000 karavīru, tostarp no sabiedroto valstīm, tāpat demonstrēta militārā tehnika, arī tanki.

Polijas prezidenta Andžejs Duda svinīgajā svētku uzrunā pieminēja Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet neteica, ka "Polija gatavojas karam ar Krieviju", kā apgalvots maldinošajos sociālo tīklu ierakstos.

Runas tekstā, kas publicēts arī Polijas prezidenta oficiālajā tīmekļa vietnē, teikts, ka Polijai ir jādara viss, "lai neviens neuzdrošinātos mums uzbrukt".

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!