Foto: Kadrs no video

ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps, kuru žurnālisti ne reizi vien pieķēruši nepatiesu apgalvojumu paušanā, augustā apsūdzēja savu konkurenti cīņā par prezidenta krēslu Kamalu Harisu, ka viņas atbalstītāju pūlis vienā no priekšvēlēšanu mītiņiem, radīts ar mākslīgā intelekta (MI) rīku palīdzību. Faktu pārbaudītāji gan secināja, ka Trampa apgalvojumi ir pilnībā nepamatoti.

"Vai kāds ir pamanījis, ka Kamala krāpās lidostā? Tur nebija neviena pie lidmašīnas, un viņa ķērās pie MI un radīja masīvu tā saukto sekotāju "pūli". Bet tie neeksistē!" 11. augustā savā platformā "Truth" rakstīja Tramps.

"Tur neviena nebija," citā ierakstā turpināja Tramps.

Tramps ierakstos runāja par Harisas 7. augusta mītiņu Mičiganas štata Detroitā. Pirms pie šī temata ķērās Tramps, stāsts par it kā mākslīgi radīto pūli attēlos jau bija izplatījies dažādos labējo aktīvistu sociālu mediju kontos, norāda aģentūra AFP.

Foto: Ekrānuzņēmums

Lai gan mākslīgā intelekta rīki patiešām ir veicinājuši dezinformācijas izplatīšanos un to iespējas īpaši satraucošas ir priekšvēlēšanu laikā, šoreiz apgalvojumiem par to, ka Harisas mītiņa attēli ir viltoti, nav pamata.

Pirmkārt, minētajā mītiņā, kurā piedalījās tūkstošiem cilvēku, klāt bija arī žurnālisti, kas filmējuši un fotografējuši notiekošo – tostarp cilvēku pūli, atzīmē AFP.

Tāpat virknē mediju bija no dažādiem leņķiem uzņemti foto un video no šī pasākuma.

Savukārt raidsabiedrība BBC ieguvusi oriģinālo foto, ko mītiņā uzņēmuši kampaņas darbinieki, bet kurš vēlāk izmantots viltus ziņās. Attēls ir blāvāks nekā pēc tam izplatītās fotogrāfijas, taču citas rediģēšanas pēdas tam nav konstatētas, secināja BBC.

Kalifornijas Bērklijas Universitātes digitālās kriminālistikas eksperts Hanijs Farids aģentūrai AFP sacīja, ka vienīgās redzamās izmaiņas attēlā ir spilgtuma un kontrasta regulēšana un, iespējams, attēla asuma uzlabošana.

Tāpat MI pēdas nav konstatējuši divi rīki, kas paredzēti mākslīgā intelekta klātbūtnes konstatēšanai attēlos, norāda speciālists.

Papildu, daži attēlā redzamie mītiņa dalībnieki atrodami arī citās fotogrāfijās no šī pasākuma, atzīmē medijs.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!