Foto: social media

Kopš 2024. gada augusta beigām sociālajos medijos lietotāji izplata fotoattēlu, kurā redzams zili dzeltenās krāsās pārkrāsots boļševiku vadoņa Vladimira Ļeņina piemineklis it kā kādā no apdzīvotajām vietām, ko operācijas laikā Krievijas Kurskas apgabalā ieņēmuši Ukrainas bruņotie spēki. Pārbaudām, vai šie apgalvojumi ir patiesi.

Tīklos izplatītajā fotoattēlā redzams Ukrainas karoga krāsās nokrāsots Ļeņina piemineklis. Uz postamenta ukraiņu valodā ir uzraksts: "Slava Ukrainai – slava varoņiem". Ar uzrakstu, ka fotogrāfija uzņemta Kurskas apgabalā, to publicēja "Telegram" kanāli "Тruha Uzbrukums | Kurska" (75 000 skatījumu raksta tapšanas brīdi) un "Tipiskā Ukraina – ziņas" (45 000 skatījumu), kā arī daudzi "Facebook", "X" un citu sociālo tīklu lietotāji.

Tajā pašā laikā fotogrāfija tika publicēta arī kanālā "Militārists" (97 000 skatījumu) ar komentāru "Ukrainas Bruņotie spēki turpina cīnīties pret pieminekļiem", tomēr neprecizējot, kur tieši fotogrāfija uzņemta. Šī ziņa tika plaši izplatīta arī sociālo tīklu ukraiņu un angļu valodas segmentos.

Foto: screenshot

Ukrainas spēku iebrukums Kurskas apgabalā sākās 6. augustā. Saskaņā ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska teikto līdz 19. augustam Ukrainas armija kontrolēja aptuveni 100 apdzīvotu vietu vairāk nekā 1200 kvadrātkilometru lielā teritorijā. Septembrī Krievijas armija sāka veikt plašus pretuzbrukumus reģionā, un šo informāciju 12. septembrī apstiprināja arī Zelenskis. Tajā pašā dienā Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja par desmit apdzīvotu vietu atbrīvošanu Kurskas apgabalā.

Sociālo tīklu ierakstos nav norādīts, tieši kurā pilsētā vai ciematā atrodas Ukrainas karoga krāsās pārkrāsotais Ļeņina piemineklis. Uz skulptūras, pjedestāla un tuvumā esošajām ēkām nav redzamas kauju sekas, savukārt kokiem fonā nav lapotnes, kas nav raksturīgi Kurskas reģionam augustā un septembrī jeb laikā, kad notiek Kurskas operācija. Spriežot pēc reversās attēlu meklēšanas rezultātiem "Google", šis fotoattēls uzņemts vismaz pirms deviņiem gadiem.

Piemēram, ļoti līdzīgu fotogrāfiju 2015. gada novembrī izmantoja Krievijas valsts propagandas aģentūra TASS, savukārt britu raidsabiedrības BBC ukraiņu valodas dienesta žurnālists savā rakstā norādīja, ka fotogrāfija uzņemta Ukrainas Luhanskas apgabala Černuhinas ciemā. Tajā pašā laikā britu bulvārprese "Daily Mail" vēstīja, ka attēls uzņemts Doneckas apgabala Veļikaja Novosjolka ciemā.

"Provereno" faktu pārbaudītājiem neizdevās atrast tīklos izplatītā attēla sākotnējo versiju, taču 2014. gada augustā Ukrainas mediji aktīvi ziņoja par Ļeņina pieminekļa pārkrāsošanu Veļikaja Novosjolkas ciemā. Tika ziņots, ka to paveikusi vietējo iedzīvotāju iniciatīvas grupa.

Sākotnēji uzraksts "Slava Ukrainai – slava varoņiem!" uz postamenta izskatījās citādāks, taču, spriežot pēc 2015. gada februārī uzņemta un aģentūras "Associated Press" (AP) publikācijā izmantota fotoattēla, vēlāk tas ieguva tādu pašu formu kā pašlaik tīmeklī popularitāti guvušajā foto, kas it kā uzņemts Kurskas apgabalā. Saskaņā ar vietējo tīmekļa vietņu informāciju Ļeņina piemineklis Veļikaja Novosjolkā tika demontēts tā paša gada septembrī dekomunizācijas politikas ietvaros, un tagad tā vietā ir uzstādīts piemineklis, kas veltīts ciemata dibināšanai.

Foto: screenshot

Attiecībā uz Ļeņina pieminekļiem Ukrainas Bruņoto spēku okupētajā Kurskas apgabala teritorijā – Krievijas un Ukrainas plašsaziņas līdzekļi augusta vidū ziņoja par šāda pieminekļa nojaukšanu pierobežas pilsētā Sudžā. Pilsētas mērs toreiz norādīja, ka šo informāciju nevar apstiprināt. Žurnālisti, kas 16. augustā apmeklēja pilsētu, nofotografēja vairākus pieminekļa attēlus – tas bija nopietni bojāts, bet joprojām uz postamenta. BBC ukraiņu valodas redakcija 19. augustā ziņoja, ka piemineklis tomēr ir nojaukts. To apstiprinošu fotoattēlu redakcijai atsūtīja avots, kurš tobrīd atradās pilsētā.

Tādējādi sociālajos tīklos izplatītā fotogrāfija ar pārkrāsoto Ļeņinu tika uzņemta nevis Kurskas apgabalā 2024. gada augustā vai septembrī, bet gan ne vēlāk kā 2015. gadā Ukrainas Doneckas apgabalā.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!