Foto: Pixabay

Bērnu slimnīcā pirmdien miris četrus gadus vecs puika, kurš inficējies ar difteriju un nav bijis vakcinēts. Kad pirms vairāk nekā nedēļas medijos nonāca ziņas par ģimeni, kurā šī smagā saslimšana izplatījusies, sarosījušies vakcīnu pretinieki. Vakcīnu pretiniece Kristīna Duņeca savā "Telegram" kanālā apgalvo, ka šīs, "iespējams, pasakas" izplatītas ar mērķi iebiedēt, lai mudinātu iedzīvotājus potēties, "kā bieži notiek gadījumos, kad iepirktajām potēm tuvojas derīguma termiņa beigas". Nacionālajā veselības dienestā (NVD) uzsver – tā nav patiesība. Turklāt šie nav vienīgie meli, ko "Telegram" platformā izplata vakcīnu pretinieki, reaģējot uz ziņām par četru vienas ģimenes locekļu nokļūšanu slimnīcā pēc saslimšanas ar difteriju.

"Gribētos pierādījumus šim apgalvojumam, pretējā gadījumā izskatās pēc biedēšanas ar nolūku mudināt potēties, kā bieži notiek gadījumos, kad iepirktajām potēm tuvojas derīguma termiņa beigas," apgalvots "Telegram" platformā. Savukārt uz Bērnu slimnīcas ārstu mudinājumu jau šodien pārliecināties, vai visi ģimenes locekļi ir vakcinēti un revakcinēti, pievienots cinisks komentārs: "Pērciet jau šodien!".

Foto: Ekrānuzņēmums no "Telegram

Nacionālajā veselības dienestā uzsver, – pirmkārt, jebkuram iedzīvotājam vakcinācija ir pieejama bez maksas, vēršoties pie ģimenes ārsta, un, otrkārt, valsts nekādus vakcīnu uzkrājumus neveido. NVD kalendāro vakcīnu iepirkumus organizē reizi divos gados, taču valsts nenodrošina iepriekš iegādātu difterijas vakcīnu uzglabāšanu. Difterijas vakcīnu piegādā piegādātājs uz vakcinācijas iestādēm pēc to ikmēneša vai ārpuskārtas pasūtījuma. Valsts veic apmaksu par piegādātājām difterijas vakcīnām pēc to piegādes vakcinācijas iestādēm.

"Vakcīnrealitāte" maldina savus sekotājus, apgalvojot arī, ka "vakcinācijas aptvere ir nekāda" un ka šī esot "bezpajumtnieku slimība, kur problēmas rodas no sava ķermeņa smagas aizlaišanas". Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) dati gan liecina, ka mazu bērnu vakcinācijas aptvere vecumā līdz diviem gadiem ir tuvu 100%, līdz 14 gadu vecumam – 91%; sliktāka situācija ir pieaugušo vidū, jo daudzi nav veikuši revakcināciju.

Arī apgalvojums, ka difterija ir "bezpajumtnieku slimība", ir meli – ar to var inficēties jebkurš cilvēks, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai baktēriju nēsātājs. Šādi ar difteriju var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskā transportā, kafejnīcā, klubā, kinoteātrī, u.c. sabiedriskās vietās. Riska grupas difterijas infekcijai ir tieši nevakcinēti vai daļēji vakcinēti bērni (pirmsskolas, skolas vecumā) un pieaugušie.

"Telegram" konta veidotāja apšauba arī faktus par saslimušajiem – medijos izskanējis, ka to vidū ir viens pieaugušais un trīs no četriem ģimenes bērniem: "Klasiskā piebilde pie šāda veida, iespējams, pasakām – kāda sakritība – "visi nebija vakcinēti". Ne reizi? Pat ne agrā bērnībā? Dīvaini, ka netiek minēts saslimušo bērnu vecums."

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centrā portālam "Delfi" norāda – saslimušie trīs bērni ir pirmsskolas un agrīnā skolas vecumā. Kritiskā stāvoklī jau kopš iestāšanās brīža bijis četrgadīgs bērns, kurš kopš atvešanas nonācis uzreiz Intensīvās terapijas nodaļā. Tā kā slimnīcas pienākums ir ievērot personas datu aizsardzības principus, kas neļauj identificēt konkrētu pacientu vai ģimeni, tā drīkst izpaust tikai sabiedrības veselības drošībai svarīgu informāciju. Centrā gan piebilst – saslimušo bērnu vecāki paši atzinuši, ka savus bērnu nav vakcinējuši ne ar vienu vakcīnu, kā arī visu bērnu slimības klīniskā gaita un komplikācijas norit tipiski kā tas ir nevakcinētiem indivīdiem. Arī redzot savu bērnu ciešanas, vecāki savu nostāju neesot mainījuši.

"Vakcīnrealitāte" saviem sekotājiem piedāvā jau iepriekš ilgstoši tiražētos apgalvojumus, ka vakcīnas ir toksiskas, satur pērtiķu šūnas un izraisa autismu un alerģijas, taču Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka iepriekšējo piecu gadu periodā (2019. – 2023. gadā) Latvijā reģistrēti kopumā četri nevēlamo notikumu pēc vakcinācijas gadījumi, lietojot difterijas komponentu saturošas vakcīnas – tas ir vidēji viens gadījums gadā. Attiecīgajā periodā Latvijā veiktas 454 949 vakcinācijas pret difteriju. Jānorāda, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas definīciju nevēlamais notikums pēc vakcinācijas ir jebkurš nevēlams medicīnisks notikums pēc imunizācijas, tātad tam ne vienmēr ir cēloņsakarība ar vakcīnas lietošanu. BKUS papildina – pēdējo 10 gadu laikā ar komplikācijām pēc difterijas antigēnu saturošas vakcīnas devas saņemšanas Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vērsies tikai viens pusaudzis, kurš vakcīnu saņēmis citā veselības aprūpes iestādē. Šajā gadījumā komplikācijas bija radušās neveiksmīgas vakcīnas ievadīšanas dēļ.

Gan vēsturiskajos datos, gan Veselības statistikas datubāzē skaidri redzams – kopš uzsākta vakcinācija, inficēšanos ar difteriju un citām bīstamām infekcijas slimībām izdevies gandrīz izskaust.

Foto: SPKC

Foto: Ekrānuzņēmums

Jāpiebilst, ka difterija ir bīstama, jo baktērijas izdalītie toksīni var izraisīt plašas un ļoti smagas komplikācijas, tajā skaitā sirds bojājumu jeb miokardītu, toksisku nervu sistēmas bojājumu, roku un kāju jušanas traucējumus, daļēju paralīzi, nieru bojājumus un acu darbības traucējumus. Difteriju izraisošie toksīni bojā šūnas un uzsūcas asinīs, tādējādi izplatoties pa visu organismu un bojājot daudzas orgānu sistēmas. Četrus gadus vecais zēns, kurš pēc inficēšanās ar difteriju Bērnu slimnīcā nonāca jau kritiskā stāvoklī, pirmdien nomira.

Kā jau iepriekš paudusi Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska, šis gads, jo īpaši ar garā klepus, tagad ar difterijas uzliesmojumu, diezgan skaidri iezīmē to, ka tie bērni, kas nonākuši slimnīcā, nav vakcinēti un smagi slimo. "Vecākiem uzdodot jautājumu, kāpēc bērns nav vakcinēts, lielākā daļa atbild – viņi uzskata, ka nevajag, ka vakcīnas ir tādas vai šitādas. Katrā ziņā [tie ir] maldos, apzinātajā maldināšanā balstītie lēmumi. Daudzi pakļaujas dezinformācijai, paralēlās pasaules universam, kas viņus sargās, un viņiem šķiet, ka apkārtējā dzīve uz viņiem neattiecas," rezumē speciāliste.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!