Foto: LETA

"Stradiņa slimnīcā beigušās kvotas onkopacientiem," šomēnes vietnē "Tiktok" krievu valodā vēstīja konts "Latvijas ziņas". Konta aprakstā lasāms, ka tā ir "neatkarīga medija krievu versija". Tam ir 164 500 sekotāju, no kuriem lielu daļu šī ziņa nav atstājusi vienaldzīgu - ar to dalījušies teju 100 "tik tok" lietotāju, neapmierinātu komentāru skaits ir vēl lielāks. Apgalvojums par onkoloģijas pacientu kvotām gan neatbilst patiesībai, jo cilvēkiem, kas saslimuši ar vēzi, kvotu nav un viņi tiek ārstēti "zaļajā koridorā", uzsver Paula Stradiņā Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) un Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Īsajā video pausts, ka Stradiņa slimnīcā, tāpat kā citur, gada nogalē jūtams finansējuma trūkums. "Piemēram, onkoloģijas pacienti uz dažām plānveida operācijām jau tiek pierakstīti uz nākamā gada janvāri, februāri un pat martu. Rindas veidojas, jo kvotas šobrīd ir beigušās. Tie pacienti, kas jau pierakstīti, tiks apkalpoti, bet jaunus pacientus šogad slimnīca vairs nevar pierakstīt," krievu valodā vēsta "tik tok" konts. Pašā portālā "Latvijas ziņas" šāda ziņa gan nav atrodama.

Foto: Ekrānuzņēmums no "tik tok"

Apgalvojums par "kvotām onkopacientiem" neatbilst patiesībai, jo visi valsts apmaksātie ambulatorie pakalpojumi pacientiem ar onkoloģiskām diagnozēm tiek apmaksāti atbilstoši faktiski sniegto pakalpojumu skaitam - uz tiem kvotas neattiecas, uzsver NVD Sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Štālberga.

Arī apgalvojums, ka šogad pacientus uz operācijām vairs nepieraksta, nav taisnība. Stacionārie pakalpojumi tiek sniegti plānveida kārtībā un tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem atbilstoši gadam plānotajam finansējumam, kas katrai ārstniecības iestādei tiek plānots un noteikts gada sākumā, kā arī noteikts savstarpēji noslēgtajā līgumā. Atbilstoši PSKUS regulāri sniegtajai informācijai Nacionālajam veselības dienestam par pakalpojumu sniegšanu onkoloģijas pacientiem stacionārā, diagnostiskajā un ķirurģiskajā programmā onkoloģijas pacientiem nav palielinājušās plānveida pakalpojumu saņemšanas rindas.

To pašu uzsver arī slimnīcā - saskaņā ar NVD "zaļā koridora" principu visi izmeklējumi onkoloģijas pacientiem notiek ārpus kopējā ārstniecības iestādei noteiktā valsts finansējuma un tiek veikti 10 darbadienu laikā no pierakstīšanās dienas.

PSKUS sabiedrisko attiecību speciāliste Gunda Jauntēva skaidro - Stradiņa slimnīcā ir vairākas operāciju zāles, un visas plānveida operācijas tiek plānotas, balstoties uz operāciju kalendāru un slimnīcas kapacitāti.

Jo vairāk ir onkoloģisko pacientu, jo garākas kļūst rindas, taču uz ķirurģiskiem pakalpojumiem izplatītākajām onkoloģiskajām saslimšanām pieraksts noteikti nav jāgaida līdz nākamā gada martam. "Piemēram, krūts onkoloģijas pacientiem gaidīšanas laiks uz operāciju šobrīd ir no viena līdz pusotram mēnesim, kas nozīmē, ka operācija var tikt plānota oktobrī. Savukārt uroloģiskām operācijām gaidīšanas laiks nepārsniedz divus mēnešus, un pašlaik iespējams pierakstīties uz novembri," norāda Jauntēva. Viņa gan piebilst: "Jāņem vērā, ka katra pacienta situācija ir atšķirīga un ārsts, izvērtējot visus apstākļus, nosaka datumu operācijai."

"Latvijas ziņas" redakcija neatsaucās lūgumam norādīt šīs neprecīzās informācijas avotu.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!