Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad 7. septembrī Rēzeknes novadā nokritis krievu bezpilota lidaparāts, Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (TZV) vietnē "X" publicējis attēlu, kurā to lidojumā virs Ludzas it kā fiksējis NATO "fotoaparāts". Patiesībā attēls ir gandrīz divus gadus vecs un tas uzņemts Ukrainā, savukārt politiķis aizbildinās, ka viņa tvīts bijusi ironija.

"Pateicoties NATO uzdāvinātam fotoaparātam, varu parādīt ar sprāgstvielām aprīkotu Krievijas kaujas dronu virs Ludzas," Notriekt nepaguvām procedūru dēļ. Slīcēju glābšana ir pašu slīcēju lieta. Ja šo redzat, mūkiet, cik spējat!" 9. septembrī raksta Kiršteins, publicējot attēlu, kurā redzams drons virs kādas pilsētas.

Uz "Delfi" lūgumu norādīt attēla avotu un sniegt komentāru, kā pārliecinājies, ka tas uzņemts Ludzas pusē, deputāts atzina, ka par attēla autentiskumu nav mēģinājis interesēties, un pauda, ka tas neesot svarīgi: "Nevaru pārliecināties, jo attēlu man atsūtīja no Latgales. Ir vai nav Ludza, nav nozīmes - tā var būt jebkura pilsēta."

Kā noskaidroja "Delfi", attēlu 2022.gada 17. oktobrī uzņēmis aģentūras AFP fotogrāfs laikā, kad Ukrainas galvaspilsēta Kijiva piedzīvoja masīvu okupantu dronu uzbrukumu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Deputāta ieraksts vietnē "X" "retvītots" jau 77 reizes un savācis ievērojamu skaitu komentāru. Tiesa, komentāros vairums vietnes lietotāju kritizē šādu rīcību, paužot viedokli, ka ir neētiski un nekorekti pirms diviem gadiem okupantu drona uzlidojuma laikā uzņemtu attēlu uzdot par Latvijā tapušu un izmantot Latvijas armijas diskreditēšanai.

Par to, ka attēls nav uzņemts Ludzā, viegli pārliecināties arī ar "Google" attēlu meklētāja palīdzību.

"NATO fotoaparāts ir ironija!" taisnojās Kiršteins.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!